#VRIJEMEODLUKE / RTL anketa: IV. izborna jedinica najviše glasova daje HDZ-u, među poželjnim premijerima i Bandić

Donosimo rezultate za IV. izbornu jedinicu koja obuhvaća Virovitičko-podravsku županiju i Osječko-baranjsku županiju

28.8.2016.
18:40
VOYO logo

Slavonci za dva tjedna najviše glasova namjeravaju dati HDZ-u, ali u stopu ih prati SDP-ova Narodna koalicija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovori su to više od 58 posto ispitanika koji sigurno ili vjerojatno izlaze na izbore.

HDZ uživa najveću potporu od 32 posto, a SDP-ova koalicija tek je koji postotak iza njih. HDSSB ovoga je puta u koaliciji s konzervativcima Ruže Tomašić, ali uživaju sličnu potporu kao u studenom kad su izišli samostalno. MOST i u ovoj izbornoj jedinici stoji nešto lošije nego tada, ali imaju više nego dovoljno za mandat. Živom zidu ponovno malo nedostaje do praga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u mandatima HDZ osvaja 6, SDP 5, HDSSB 2, a MOST 1 mandat. Ostali; koalicija Milana Bandića, laburisti, okupljeni pravaši - svi imaju tek postotak ili dva. 

Čini se da do Sabora stižu iste političke opcije kao lani - isti broj mandata, nekih promjena ima samo oko sastava lista. Milijan Brkić tada je bio prvi, sada je na njegovom mjestu Miroslav Tuđman. Vrh liste SDP-ove koalicije sličan, ali HSS je dobio mjesto bivših partnera Laburista. I još zanimljivo; ovdje nema koalicije Živog zida, ali i ovdje kao i u sve četiri dosada obrađene izborne jedinice imaju granični dobitnički mandat. Ako im se rezultati na izborima samo malo poprave, mogli bi u svakoj od tih jedinica dobiti mandat, ukupno čak pet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pet obrađenih izbornih jedinica u sabornici je 70 izvjesnih zastupnika! SDP-ova koalicija u vodstvu, ali napeta, mrtva trka mandata s HDZ-om se nastavlja. Svoje zastupnike imaju još MOST, IDS, HDSSB i Bandićeva koalicija. 

Na karti dominacija HDZ-ove, plave boje. Njihove su obje slavonske i deveta izborna jedinica. SDP-ova crvena pobjeđuje na sjeveru i u 8. izbornoj jedinici, a već sutra donosimo rezultate za desetu izbornu jedinicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za kraj koga Slavonci žele za premijera. Andrej Plenković je najpoželjniji, slijedi ga Zoran Milanović, a treće mjesto dijele Božo Petrov i, zanimljivo Milan Bandić, čija koalicija nije ni na pola puta do praga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo