EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE / RTL anketa: SDP odnosi pobjedu u VI. izbornoj jedinici, gotovo 70 posto ispitanika želi nove izbore!

Bliže se finale ekskluzivne ankete RTL-a koju Promocija plus provodi za RTL televiziju i Jutarnji list. Danas donosimo rezultate za VI. izbornu jedinicu

7.6.2016.
18:45
VOYO logo

Evo kako bi se aktualna politička situacija rasplela u VI. izbornoj jedinici u slučaju ponovljenih parlamentarnih izbora.

Podaci za VI. izbornu jedinicu prikupljeni su ovoga vikenda, dakle u srcu krize, kada je i premijer Orešković zazveckao ostavkama svojih potpredsjednika, a jasan odgovor je - novi izbori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome se protivi tek 20 posto ispitanika, a baš u svim obrađenim izbornim jedinicama, pa tako i u VI. - ispitanici poručuju da ponovno žele glasački listić u ruke. To je stav njih gotovo 70 posto

Da su nestrpljivi, govore i podaci da ih najviše na birališta želi što prije, a najdulje bi čekali do rujna ili kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi se izbori održavali ovoga vikenda, SDP bi u ovoj izbornoj jedinici odnio pobjedu: imaju potporu od 31 posto! Slijedi HDZ, a treća snaga je ŽIVI ZID s gotovo 10 posto potpore. MOST ima nešto više od 7 posto, a imali su 14 – i u VI. izbornoj jedinici im se od studenog potpora prepolovila. Sličan postotak kao na izborima osvaja stranka Milana Bandića.

Preračunato u mandate - SDP ima 6, HDZ 5, a ŽIVI ZID, MOST i Bandićeva stranka osvajaju po jedan mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ostalih, HNS koji sada ima zastupnika u Saboru, nije ni na pola puta do praga, a ostale manje opcije su raštrkane po doslovno postotak ili dva. Zbog toga se opet stvara dojam da su dva velika bloka izgurala manje partnere.

I dalje se vodi mrtva trka između SDP-a i HDZ-a, ali sada i između MOST-a i ŽIVOG ZIDA za poziciju treće snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako SDP osvaja mandat više nego u studenom, gube mandat HNS-a koji su osvojili u tadašnjoj koaliciji Hrvatska raste. HDZ dobiva petero zastupnika, baš kao i prije 6 mjeseci. Na istom je i Stranka rada i solidarnosti - Miodrag Demo ponovno bi ušao u Sabor. Ali da se opet natječe, u Sabor bi ušao i nezaposleni pekar Dragan Zorić koji je bio prvi na listi ŽIVOG ZIDA. MOST u isto vrijeme s dva pada na jednog zastupnika.

Najviše bivših MOST-ovih birača prešlo bi upravo ŽIVOM ZIDU. Čak 20 posto! I dalje im je vjerno 40 posto birača iz studenog, a od toga je vjerojatno dio onih koje su ponovno pridobili posljednjim istupima, prvenstveno najavom podupiranja opoziva Tomislava Karamarka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nakon osam obrađenih jedinica, u našoj je sabornici 112 zastupnika! Vodi SDP koji osvaja 45 mandata, HDZ ima 40, MOST 10, a ŽIVI ZID samo jedan manje. IDS ostaje na 3, HNS i HDSSB imaju po dva, a zasada jednog zastupnika osvaja i Bandićeva stranka.

I na karti napeta situacija: u borbi crvene i plave nema pobjednika jer SDP osvaja 4 izborne jedinice, baš kao i HDZ. Vrhunac našeg ekskluzivnog istraživanja donosimo baš sada, na vrhuncu krize Vlade! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra obrađujemo II., a u četvrtak I. izbornu jedinicu, nakon koje ćemo imati kompletnu sliku Sabora prema trenutačnom raspoloženju birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo