BLIŽIMO SE VRHUNCU / RTL anketa: SDP povećao prednost pred HDZ-om, Sinčić se opet može nadati uspjehu!

Danas donosimo rezultate za VII. izbornu jedinicu koja obuhvaća Karlovačku županiju, jugozapadni dio Zagrebačke županije, južni dio Zagreba i istočni dio Primorsko-goranske županije

1.9.2016.
18:33
VOYO logo

Na izbore će u VII. izbornoj jedinici izaći sigurno ili vjerojatno gotovo 60 posto ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pobjeđuje SDP-ova Narodna koalicija s više od 34 posto potpore. Slijedi ih HDZ, a iako treći odabir, MOST gubi gotovo dvije trećine potpore. Sa 16 padaju na 7 posto. Živom zidu potpora nešto raste, a Bandićeva koalicija je opet nadomak praga.

Preračunato u mandate SDP-ova koalicija osvaja 7, HDZ 5, a MOST i Živi zid osvajaju po 1 mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U usporedbi s prošlogodišnjim izborima Narodna koalicija osvaja mandat više, na njihovoj je listi i čelnik novog partnera HSS-a Krešo Beljak.

HDZ, čiju listu sada predvodi novi stranački politički tajnik Davor Ivo Stier ostaje na istome, a MOST ponovno pada s 2 na 1 mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slaven Dobrović ovdje više nije nositelj liste, preselio je u drugu izbornu jedinicu, a zanimljivo da 10 posto bivših glasača MOST-a prelazi HDZ-u, a gotovo 20 posto SDP-ovoj koaliciji.

Ivan Vilibor Sinčić ovdje je prvi na listi koalicije oko Živog zida i opet - stiže do Sabora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon osam obrađenih izbornih jedinica u našoj se sabornici smjestilo 112 zastupnika. Vodi SDP-ova koalicija s 49 zastupnika, tri manje ima HDZ, a MOST je na 9 - šest manje nego lani osvojenih.

Troje je iz IDS-ove koalicije, a iako ovoga puta prvi put izlaze i u upravo obrađenoj VII. izbornoj jedinici ovdje imaju tek nešto više od 1 posto. Dva su zastupnika iz redova HDSSB-a, baš kao i iz Bandićeve koalicije. Koalicija Živog zida ima jedan mandat, ali na nekoliko su graničnih dobitničkih mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na karti - potpuno izjednačenje! Četiri plave HDZ-ove izborne jedinice, na istoku i jugu i četiri crvene SDP-ove: sjever, dio središnje Hrvatske i Istra i Kvarner.

Vrhunac je ovoga vikenda, kada ćemo doznati raspored snaga u prvoj i drugoj izbornoj jedinici i izvjesnog pobjednika tjedan dana prije izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda će se znati i najizvjesniji premijer. U VII. izbornoj jedinici na toj poziciji najviše vide Zorana Milanovića, Andrej Plenković drugi je izbor, zagrebački gradonačelnik treći, a slijedi ga čelnik MOST-a. Dodajmo i da u svojoj izbornoj jedinici Sinčić ima 4 posto.

Svi podaci ankete za VII. izbornu jedinicu mogu se pronaći u našem STATISTIČKOM CENTRU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo