#vrijemeodluke / RTL anketa: većina Slavonaca će glasati za HDZ, kao premijera vide Andreja Plenkovića!

Stigli su prvi rezultati i to za petu, slavonsku izbornu jedinicu. Sve nas zanima ima li kakvih iznenađenja? Koliko mijenja na stvari što HDZ na izbore izlazi samostalno, a ne sa širokom desnom koalicijom? Je li im se to isplatilo?

21.8.2016.
18:40
VOYO logo

Došao je i taj dan kada konačno objavljujemo prve rezultate ekskluzivne RTL ankete koju provodi agencija Promocija plus. U sljedeća dva tjedna u najvećem istraživanju u svih deset izbornih jedinica ispunit ćemo 140 mjesta u Hrvatskom saboru i doznati čekaju li nas nakon ovih izbora ponovno maratonsko sastavljanje Vlade ili su se nakon neuspjelih eksperimenata stvari malo razbistrile. 

Gotovo isti broj Slavonaca iz pete izborne jedinice koji su u studenom izašli na izbore tvrdi da će to ponoviti i u rujnu. 60 posto sigurno će ili vjerojatno na birališta, dok će ih zaobići gotovo 40 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji će izići, najviše će glasovati za HDZ. Velikih 40 posto potpore, SDP-ova Narodna koalicija ih slijedi, ali zaostaje više od 12 posto, dok treća opcija ovdje ostaje MOST, ali s 11, pali su na 7 posto potpore. ŽIVI ZID i HDSSB uživaju sličnu potporu, ali ostaju ispod praga, baš kao što je bio slučaj u studenom.

Mandate tako osvajaju: HDZ 8, SDP-ova Narodna koalicija 5, MOST jedan. No napomena da je u ovoj izbornoj jedinici 13 posto ispitanika još uvijek neodlučno. To može biti prostor za ŽIVI ZID i HDSSB jer su blizu praga, ali svakako i za sve ostale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ u postocima uživa nešto manju potporu, no samostalno osvaja isti broj mandata kao tada Domoljubna koalicija. Zanimljivo da je Peri Ćoriću iz HSP-a Ante Starčević tada ova jedinica osigurala mandat, a sada njihova Domovinska koalicija uživa tek 1 posto potpore. SDP-ova Narodna koalicija u kojoj je sada i HSS osvaja mandat više nego koalicija Hrvatska raste. MOST umjesto 2 osvaja samo jedan mandat.

Naša sabornica ima i prvih 14-ero zastupnika, a do 4. rujna potpuno ćemo ju popuniti i vidjeti pravi odnos snaga i prije izbora. Baš kao što ćemo nastaviti bojiti našu kartu na kojoj je zasada u prednosti plava, HDZ-ova boja, a već sutra nastavljamo s objavljivanjem rezultata, bojimo sjever Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za kraj otkrivamo koga Slavonci vide kao najboljeg premijera. Andrej Plenković s 30-postotnom potporom najbolje prolazi, Zoran Milanović je drugi najpoželjniji, dok se zagrebački gradonačelnik nametnuo kao treća opcija. Iza njega je MOST-ov Božo Petrov, a jedini koga još izdvajaju je Ivan Vilibor Sinčić. No 20 posto ni za koga se još ne može odlučiti. 

Svi podaci ankete za V. izbornu jedinicu mogu pronaći u našem STATISTIČKOM CENTRU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike