u korak s bdp-OM / RTL Danas analizirao: Je li Tim's team uspio održati trend rasta zaposlenosti u Hrvatskoj?

Unatoč svim problemima, zaposlenost u Hrvatskoj raste. Danas je 26.600 ljudi više zaposleno nego u isto vrijeme lani

27.4.2016.
19:41
VOYO logo

Napravili smo detaljno istraživanje više izvora koji daju potpuno drukčiju sliku od percepcije koja se najčešće stvara u javnosti.

Naime, u Hrvatskoj tri institucije vode podatke o zaposlenosti ili nezaposlenosti - Zavod za zapošljavanje, Zavod za mirovinsko i Zavod za statistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je u tome što svaka institucija ima svoju metodologiju izračuna, tako da su njihovi podaci međusobno neusporedivi. Ako se uspoređuju ili ako se uspoređuju privremeni i konačni podaci, rezultat je dezinformacija.

Za ovu godinu, podaci kažu kako i u siječnju i u veljači i u ožujku zaposlenost raste na godišnoj razini, no zadnja vijest koja je  doista baza za zdrav optimizam jest da je u ožujku više od 26.000 zaposlenih više u odnosu na isto razdoblje lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Kada je krenuo taj trend jačeg zapošljavanja? Naime, logično i ekonomski očekivana je činjenica da do početak rasta zaposlenosti dolazi s početkom rasta BDP-a. 
Ovdje smo razvukli jedan period od kraja 2014. godine, gdje je uočljiv trenutak kada zaposlenost počinje rasti. Riječ je o trenutaku kada i BDP u prvom kvartalu 2015. izranja iznad nule. 

Image
Image

Dakle, kako je BDP rastao, tako je rasla i zaposlenost. Prema podatcima Zavoda za statistiku, 2015. je bila već godina rasta u kojoj je bilo 14.000 zaposlenih više nego u 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo