optimistični uoči ponedjeljka / RTL Danas doznaje: prosvjednici u šatoru razmatraju odustajanje od zahtjeva za smjenom Matića

Zagrebom su jutros ponovno promarširale kolone branitelja, ali danas ne u prosvjednoj povorci, nego u svečanom mimohodu za svoj dan. U šatoru u Savskoj, gdje prosvjeduju već 223. dan, optimistični su uoči susreta s premijerom u ponedjeljak

30.5.2015.
18:27
VOYO logo

Za razliku od jučer kad je zbog kolone od Markova trga do Savske također zaustavljen promet, danas je sve izgledalo svečano.

Mimohod je izgledao kao turistička atrakcija od Tomislavova do Jelačićeva trga. Veterani i braniteljske udruge grada Zagreba obilježili su svoj dan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanost na kojoj nije izostala potpora prosvjednicima u Savskoj 66.

"Mi branitelji razmišljamo kao jedan isto kao devedesetih godina kad dođe do promjene vlasti nekima se mi ne sviđamo", rekao je Milančo Makaronov, umirovljeni pripadnik 2. gardijske brigade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od šefa te vlasti Zorana Milanovića očekuju da će u ponedljeak biti otvoren za dijalog s njima.

"Želimo zakon o braniteljima onaj koji je stekao status branitelja tijekom rata da koristi taj zakon. Želimo taj zakon jednom za svagda, a ne da ga svaka vlast razvlači kao žvakaću gumu", rekao je Marijan Žugelj iz udruge veterana domovinskog rata 150. brigade HV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već godinu i nešto dana ne postoji socijalna ni zdravstvena skrb za branitelje u ministarstvu branitelja. Pitam se kad bi ministar Lalovac dao Zagrebačkoj banci da vodi financije RH i ostao ministar financija, bi li to bilo oportuno ili ne", tvrdi Damir Loborec iz Koordinacije braniteljskih udruga.

Defielom motora do Savske svoj dan obilježili su i veterani bajkeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Branitelji imaju strpljenja još neko vrijeme. Ja se nadam da će doći do dogovora, dogovora mora biti", izjasnio se Ratko Dragović Klek, predsjednik moto kluba veterani Croatia.

Isto očekuju i predvodnici prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovor prije svega, onda ćemo vidjeti što ćemo dalje i kako ćemo dalje. Očekujemo razgovor. Znači ono što želimo, predsjednik Vlade još uvijek ne zna. On je rekao to i u Okučanima da ne zna zbog čega smo mi ovdje, a mi ćemo iznijeti te razloge", tvrdi Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata.

"Evo nakon nekoliko stresnih dana mislim da će ovo konačno uroditi plodom da smo na ovaj način konačno otvorili razgovore s predsjednikom vlade i da nakon ovog ne bi trebalo biti povratka na staro", rekao je Marko Radoš, stopostotni hrvatski ratni vojni invalid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A možda ni šatora, nakon više od 220 dana.

Kad je riječ o povezanosti branitelja i Crkve, danas smo čuli i službeni stav Crkve. O tome se izjasnio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi građani Republike hrvatske su dužni poštivati zakone, a usudio bi se reći malo dalje da branitelji u tome trebaju prednjačiti jer zapravo, kad gledamo našu državu, naše društvo, oni su se borili za demokratsko društvo i u demokratskom društvu se poštivaju zakoni i u tom kontekstu, evo, očekuje se da i branitelji budu oni koji će nam u tome dati dobar primjer", rekao je Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nabiskup.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo