država odriješila kesu

RTL Danas saznao kada kreću prve isplate povrata poreza! Čini se da su dobitnici predizborne utrke ove godine...

"Odlična stvar, mislim to je stvarno vrijedan projekt i nadam se da će mladi uspjeti s tim novcima uštedjeti ili možda čak u nešto uložiti."

Marko Šiklić/ 19.4.2021. u 21:15

Država je odriješila kesu. Osim umirovljenika, kojima će država početkom svibnja isplatiti 600 milijuna kuna, predizborni dobitnici su i svi koji čekaju povrat poreza. Najbolje će proći mladi.

Ranije se isplaćivao u kolovozu, a lani je iznimno kao socijalna mjera pomaknuta na lipanj, dok ove godine prvi novac sjeda na račune 10. svibnja, samo nekoliko dana prije lokalnih izbora. 

25-godišnja Tea, i još 240 tisuća mladih do najviše 30 godina uskoro na svojim računima mogu očekivati povrat preplaćenog poreza na dohodak, kojeg se poreznim izmjenama država odrekla.

"Super je to za mene, ali i ne samo za mene nego i za ostale mlade. To nam je još jedna dodatna plaća. Žao mi je samo što neće dobiti i stariji od 30 godina, ali što je – tu je!", kaže Tea Nimac iz Zagreba. 

Onima do 25 godina vratit će se cjelokupni plaćeni porez, a onima između 26 i 30 godina polovica.

"Ako je netko napunio 30 godina u tijeku poreznog razdoblja on će dobiti razmjerni dio poreza na dohodak koji je plaćao do datuma svoga rođendana", kaže porezna savjetnica Anja Božina

Upravo se čita

Image
mračna otkrića

Strava na jezeru: Voda se povlači zbog suše, otkrivaju se ljudski kosturi. 'Postoji moguće objašnjenje...'

"Spremna su rješenja koja će biti odaslana građanima, tako da tu ne bi trebalo i ne smije biti nikakvih iznenađenja. S 3. svibnjem dolaze prva rješenja, prve isplate idu s 10. svibnja", kaže ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša

Uzmemo li za primjer prosječnu Hrvatsku plaću od 7000 kuna neto - mladi do 25 godina dobit će oko 11 tisuća kuna. Onima od 26 do 30 godina na račune će sjesti polovica tog iznosa, odnosno nešto više od 5.500 kuna.

Ipak, postoje i oni koji su koristili olakšicu na koju nisu imali pravo, pa će poreznoj morati uplatiti razliku

"To se najčešće događa u situacijama kada radnici rade kod dva poslodavca, dakle ostvaruju tijekom poreznog razdoblja dva dohotka od nesamostalnoga rada", kaže porezna savjetnica Anja Božina

Image
TAMAN PRED IZBORE

Umirovljenici iz Rijeke, Poreča, Dubrovnika i Zagreba za Direkt pričaju na što će potrošiti covid dodatak i hoće li zbog toga glasati za HDZ, odgovori su urnebesni

Image
TAMAN PRED IZBORE

Umirovljenici iz Rijeke, Poreča, Dubrovnika i Zagreba za Direkt pričaju na što će potrošiti covid dodatak i hoće li zbog toga glasati za HDZ, odgovori su urnebesni

Mladi ovom mjerom ne kriju oduševljenje

"Odlična stvar, mislim to je stvarno vrijedan projekt i nadam se da će mladi uspjeti s tim novcima uštedjeti ili možda čak u nešto uložiti", kaže Dino Jerković iz Zagreba. 

"Meni je malo čudno što ove godine to dolazi taman prije lokalnih izbora. Što se tiče povrata kao samog povrata – nitko se neće žaliti na to", kaže Filip Šoljić iz Zagreba. 

"Ja ne bih rekao da ima veze s lokalnim izborima. Spremniji smo, imamo sve generirano i sljedećih godina povrat možemo očekivati u petom i šestom mjesecu", kaže ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.

Slučajno ili ne – na računima oko 240 tisuća mladih tjedan dana prije izbora sjest će oko 700 milijuna kuna.

Marko Šiklić/ 19.4.2021. u 21:15

Više s weba

Pročitajte još

Image
policija upozorava

VIDEO Nastavljaju se divljanja na Pelješkom mostu! Motorist se vozio na zadnjoj gumi dok je drugi snimao

Više s weba