ŽIVOT IZA REŠETAKA / RTL Danas u bjelovarskom zatvoru: uhvaćeni, osuđeni i zatvoreni, a ipak korisni i marljivi!

Nedavno je donesen novi pravilnik kojim se uređuju plaće, radno vrijeme pa čak i godišnji odmor zatvorenika u hrvatskim zatvorima. Ne koriste svi zatvori tu mogućnost, ali ima onih s dugogodišnjom tradicijom zatvoreničkog radništva

28.2.2016.
18:50
VOYO logo

Iza rešetaka nema puno mogućnosti - ali postoji jedna koja vraća dostojanstvo - a to je rad. U bjelovarskom zatvoru - od 93 zatvorenika - radi njih 21. Na režijskim poslovima poput održavanja, čišćenja, pranja rublja i kuhanja radi šestero zatvorenika i to za 610 kuna mjesečno.

Priliku za rad dobivaju samo najuzorniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izrazio sam želju da tijekom izdržavanja kazne radim. Vrijeme brže prođe, a u neku ruku je i korisno", kaže jedan od zatvorenika.

Šefica kuhinje sama bira svoje zatvorske pomoćnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Surađujem sa zatvorenicima, oni su mi pomoćnici od velike su pomoći. Sve što pripremam - pripremam uz njihovu pomoć", voditeljica prehrane zatvora u Bjelovaru Slađana Fleković.

Zatvor u Bjelovaru obnovili su sami zatvorenici. Svojim radom prošle godine su zaradili više od 310 tisuća kuna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj dio radnog angažiranja za zatvorenike je jako bitan zbog tretmanskog pristupa, održavanja radnih vještina i priprema za život na slobodi. Također, nije zanemariva ni zarada koju može izraziti kroz potrošnju u kantini, a isto tako obavezna je i određena štednja", otkriva upravitelj zatvora Drago Ivančić.

Oni koji dobiju priliku da rade - jako dobro paze da ne izgube to povjerenje i privilegiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bjelovarskom zatvoru od studenog prošle godine - umjesto plastičnim služe se metalnim vilicama i noževima. Do danas, kažu, nisu imali incidenata.

Zatvorenici s dozvolom za rad smješteni su u zajedničkoj prostoriji. Njih 15 smije raditi čak i izvan zatvora. Unajmio ih je i Općinski sud u Bjelovaru. Sređeni ured predsjednice suda odaje o kakvim se majstorima radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan mladić s 26 godina završio je u zatvoru zbog pljačke banke. Već godinu dana radi za 18 kuna po satu - šest kuna ide njemu, a ostatak u zatvorski budžet.

"Ta zarada koju dobijemo od Ministarstva i poslodavaca puno olakša život u zatvoru jer ipak imaš za osnovne potrebe, ne moraš tražiti obitelj da ti šalje novce. Puno brže vrijeme prolazi", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvorenici su jeftina i fleksibilna radna snaga, ali problem su predrasude poslodavaca.

"Znate kak' je to ljudi iz zatvora... Osjećaj se javlja kao da su građani drugog reda", govori poslodavac Silvestar Šamec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je angažirao prvog zatvorenika, nastavio je raditi s njima godinama.

"Radnici su bili predivni i vrijedni i bili su sretni da izlaze van na zrak", kaže Šamec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što brže prolazi vrijeme, kroz rad u zatvoru uči se o poslu, ali i životu.

"Sad znam što znači kazna zatvora. Puno je utjecalo na mene i moju obitelj i sad znam da sigurno ne bih napravio neku takvu glupost. Em obitelj pati, ja patim, razdvojenost naša... Nije vrijedno uopće nekog kriminalnog djela", kaže nam drugi zatvorenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najteža je prepreka savladana - sljedeća je - pronalazak posla na slobodi i šanse da se od njega pristojno živi.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo