velimir šonje gost u studiju / RTL Direkt bira: najbolja hrvatska vlada je Vlada Ivice Račana, otkrijte zašto

Račanova vlada stvarila je apsolutno najveći rast u svom mandatu od 18,6 posto i ostvarila najmanji zaostatak za ostalim tranzicijskim zemljama. A najgora Vlada i najgori premijer po ovom kriteriju, uvjerljivo je Zoran Milanović i njegova vlada

16.11.2017.
22:15
VOYO logo

Sad će se premijer opet hvaliti sa ekonomskom stabilnošću i dobrim rejtingom kod investitora, ali što mislite koja je Vlada bila najbolja hrvatska vlada u zadnjih 17 godina?  Ha, odgovor će vas malo iznenaditi. 

Prije odgovora, evo kako smo došli do njega. Na portalu Ekonomski Lab našeg makrokenomiste VelimiraŠonje njegov kolega Tomislav Globan usporedio je rast BDP-a u mandatu svake naše vlade s rastom BDP-a s desetak Hrvatskoj sličnih tranzicijskih zemalja, od Bugarske i Rumunjske preko  Slovenije do Poljske, Češke Mađarske, Litve i Latvije, zvat ćemo ih zemlje Nove Europe.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL Direkt
Image
Foto: RTL Direkt

(Foto: RTL Direkt)

Vlada Ivice Račana tako je u svom mandatu ostvarila jako dobar rast BDP-a od 18,6 posto, ali su ostale tranzicijske zemlje ostvarile ipak nešto veći rast - od 20,8 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Račanove Vlade dolazi vlada Ive Sanadera koja u svom prvom mandatu ostvaruje rast od 17,1 posto, ali sve ostale konkurentne zemlje Nove Europe ostvaruju u prosjeku fantastičnih 31,3 posto rasta. 

U drugom mandatu HDZ-ove Vlade koji su podijelili Ivo Sanader i Jadranka Kosor Hrvatsku udara svjetska financijska kriza i dolazi do pada od 7,1 posto BDP-a. Kriza je pogodila i druge ali su je znatno bolje svladali, Nova Europa u to isto vrijeme imala je pad od samo 2,4 posto BDP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza je u svijetu već davno bila prošla kad je došla Vlada ZoranaMilanovića, ali i njezin rezultat je porazan: pad BDP-a od 0,5 posto dok su ostale tranzicijske zemlje već debelo rasle, prosječno 9,4 posto. Nezahvalno je uspoređvati zbog kratkoće mandata, ali evo i podataka za Oreškovićevu i Plenkovićevu Vladu u razdoblju od početka 2016. do drugog kvartala 2017. 

Za njihovo vrijeme Hrvatska je rasla, 4,9 posto, ali su ostali u tih godinu i po dana rasli za 5,8 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL Direkt
Image
Foto: RTL Direkt

(Foto: RTL Direkt)

I dakle sad je jasno tko je pobjednik i u apsolutnoj brojci i u odnosu na druge - najbolja hrvatska vlada je Vlada Ivice Račana! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostvarila je apsolutno najveći rast u svom mandatu od 18,6 posto i ostvarila najmanji zaostatak za ostalim tranzicijskim zemljama. A najgora Vlada i najgori premijer po ovom kriteriju, uvjerljivo je Zoran Milanović i njegova vlada.   


U studiju RTL Direkta ugostili smo jednog od naših najboljih ekonomista Velimira Šonju s portala Ekonomski Lab kojeg smo priupitali kako je moguće da je Ivica Račan kojeg ekonomija nit' je zanimala, nit' ju je razumio, nit' se upoće s njom ikad bavio, ostvario najbolji rezultat i po ovom ekonmskom kriteriju bio najbolji hrvatski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo