I što sad? / RTL Direkt donosi pojedinosti: što slijedi nakon Todorićeve predaje londonskoj policiji?

Todorić će u Londonu će dobiti dovoljno vremena da prije izručenja u Zagreb pripremi strategiju obrane i prikupi novac za pravnu bitku koja će trajati godinama, ako do izručenja uopće dođe

7.11.2017.
22:20
VOYO logo

Dakle, sada je ipak jasno zašto je Ivica Todorić potražio sklonište u Londonu. Ne zato što je htio pobjeći od hrvatskog pravosuđa, jer mogao je pobjeći u neku zemlju Latinske Amerike i nikada ga više ne bi vidjeli. Doduše nije se htio ni vratiti u Zagreb jer se već mogao vratiti.

Ali u Londonu će dobiti dovoljno vremena da prije izručenja u Zagreb pripremi strategiju obrane i prikupi novac za pravnu bitku koja će trajati godinama. Naravno ako se izručenje uopće ikad i dogodi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer ono što su nam ovdje u Hrvatskoj pričali o Europskom uhidbenom nalogu i o  međunarodnoj pravosudnoj suradnji sada ispada kao priča za malu djecu i naivne narode. 

Sud u Westminsteru pokazao nam je da smo loša republika, Ivica Todorić pokazao nam je da zna odabrati odvjetnike, a hrvatsko pravosuđe da se može 
nositi jedino s džeparima na plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas jedna mala pobjeda, ali mislim velika. I idem dalje. Ja sam danas građanin ovdje u Engleskoj", izjavio je Ivica Todorić.

Super zadovoljni mogu biti i Todorićevi odvjetnici jer, kako kažu, sve što se dogodilo planirano je znatno ranije i Todorićevo jutrošnje javljanje u Charing Cross policijsku stanicu, kao i sve što je obrana izrekla na poslijepodnevnom pojavljivanju na Westminsterskom sudu. Todorić tako, kako tumače njegovi branitelji, nije bio ni uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je bio dio neke strategije, ne varijante da se skriva i da ne bude dostupan na način koji je drugačiji, nego da kaže gdje se nalazi i da u trenutku podizanja Europskog uhidbenog naloga on bude dostupan engleskim vlastima", kazala je Jadranka Sloković, odvjetnica Ivice Todorića.

Da je to bila dobro organiziran manevar, kažu i stručnjaci koji Todorića ne zastupaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čim se čovjek sam javi, mi često puta svoje klijente u sličnim situacijama nagovaramo da se sami jave prije nego što policija dođe po njih, jer je sasvim druga situacija ako te policija uhiti ili se sam javiš. Ako se sam javiš, šanse su ti daleko veće za ovako nešto što se danas odvilo", rekao je Veljko Miljević, odvjetnik.

SVE O 'SLUČAJU TODORIĆ' PROČITAJTE OVDJE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Todorić pušten na slobodu, platio je jamčevinu od 100 tisuća funti! Sljedeće ročište 2018. Nakon izlaska na slobodu poručio: 'Ovo je mala pobjeda

A odviti se neće više ništa, barem pred sudom, sve do 10. travnja iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postupak izručenja će biti, pretpostavljam, vrlo spor, obzirom da imamo sličan primjer kapetana Dragana. Australija koja koristi isto pravo kao i Engleska, postupak je trajao godinama", rekao je Vladimir Terešak, bivši županijski državni odvjetnik.

"Ako je Todorić u Velikoj Britaniji, nema problema, samo jednom su nam odbili izručenje", govorio je prije niti tri tjedna ministar pravosuđa. Očito je ova odluka britanskog suda iznenadila i premijera, koji misli da trebamo tražiti objašenjenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni saborsko istražno povjerenstvo očito neće dugo vidjeti Todorića.

Inače, Todorićev britanski odvjetnik, sada i to znamo, je ugledno ime u tamošnjim krugovima Timothy Otty. Na sudu je klijenta predstavio kao izuzetno uspješnog poduzetnika, osnivača koncerna koji je postojao 40 godina. Slučaj je, kazao je sucu, u sjeni geopolitike jer se Todorića povezuje s navodnim ruskim utjecajem. Jamčevinu od, čak i za hrvatske pojmove skromnih 100 tisuća funti, sudac je obrazložio ovako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontekst u kojem vam odobravam jamčevinu je saznanje da je vaša imovina zamrznuta u ovoj zemlji i diljem svijeta te da imate ograničene mogućnosti da prikupite novac", poručuje sudac za jamčevine.

Do travanjskog ročišta hrvatsko pravosuđe ne može ništa. Todorićeva obrana pak već ima plan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On ne traži politički azil, kao što je netko krivo naveo, on se protivi suđenju u Hrvatskoj, i što smatra da neće imati pravo na pravično suđenje, zbog toga što je politika uključena na način koji smo vidjeli", navodi Sloković.

U međuvremenu, ista ta politika može računati da bloger nastavi blogati i nizati optužbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uskoro ćete me puno čuti, ajde dobro?", govori Todorić. I to iz Londona, kako sam tvrdi, bez policijske bižuterije.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo