OTKRIVAMO TAJNU PLAVOG UPITNIKA / RTL Direkt pomaže ministrima! Detaljno objašnjavamo kako popuniti imovinsku karticu

Pet je ministara, od njih 14, otišlo iz Vlade jer su imali problem s imovinskom karticom

31.1.2020.
7:00
VOYO logo

Zbog nje se noću bude obliveni znojem, a ruka im zadrhti dok u nju upisuju kvadrate - a ona je imovinska kartica!

Pet je ministara, od njih 14, otišlo iz Vlade jer su imali problem s imovinskom karticom. Očito je da negdje postoji problem, pa je novinar RTL Direkta Goran Latković za njih napravio mali priručnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažniji je plavi upitnik

U Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, gdje prate one koji love u mutnom, objasnili su kako izgleda procedura. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji jedno kratko obrazloženje znakova kako bi dužnosnici znali o čemu se radi. S obzirom na to da kraj svake rubrike stoji znak je li to polje obavezno za popunjavanje. To je crna zvjezdica. Zatim stoji jedan znak koji obilježava one rubrike koje se neće javno objaviti zbog zaštite osobnih podataka. I ono što je možda najbitnije kod svakog dijela podataka stoji jedan plavi upitnik i odabirom tog upitnika se pojavljuju upute kako popuniti taj dio podataka", kazala je glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Martina Jurišić.

Nude im se opcije

Za početak se ispune osnovni podaci, od adrese, OIB-a, bračnog statusa i radnog mjesta. Za čas se stiže do polja gdje su mnogi pokleknuli - podaci o nekretninama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što se odabere opcija "postoji" onda se pojave dodatne rubrike koje je dužnosnik obvezan popuniti. Tako je kod podataka o nekretninama. Imamo vrstu nekretnine, u kojoj državi se nalazi, adresa, mjerna jedinica, površina. Mjerna jedinica i površina je u principu najspornija. Kartica je cijela koncipirana na padajućim menijima tako da dužnosnici ne moraju puno razmišljati što će napraviti. Njima se odmah nude opcije", kaže Jurišić. 

Kako je najjednostavnije popisati nekretnine?

Kvadratura je pojam koji kod nekih ministara izaziva znojenje dlanova, vrtoglavicu i strah od orkestriranog medijskog napada. "Ono što je najjednostavniji način popunjavanja kartice je da dužnosnici pogledaju izvadak iz zemljišne knjige i da ukupna površina koja piše u knjigama, da tu površinu navedu i u imovinsku karticu. I onda oni tu ne moraju zbrajati što je okućnica, što je kuća. Već naprosto ukupnu površinu iz izvatka zemljišnih knjiga navedu u imovinsku karticu", objašnjava Jurišić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tu je sad biti ili ne biti. Slagati koliko imaš ili se sramotiti koliko nemaš. U narodnim predajama postoji ustanova koja se zove Porezna uprava koja bi trebala pratiti poklapa li se sve. "Ona radi kontinuirano. Ne samo kada neki pojedinačni slučaj izađe na vidjelo, nego općenito", kazao je ministar financija Zdravko Marić

Zašto sve otkrivaju mediji, a ne nadležna tijela?

Imovinske kartice umrežene su s bazama podataka i u MUP-u, trgovačkom sudu, zemljišnim knjigama i sličnim institucijama. Da, to se zove digitalizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razvijen je jedan informatički algoritam koji bez ljudske intervencije kroz 24 sata sam uspoređuje odgovaraju li podaci iz imovinske kartice s onim podacima s kojima država već raspolaže. Zašto mediji onda to sve otkrivaju, a ne nadležna državna tijela? Zato što Sabor te postupovne odredbe o tome kako bi se to trebalo provoditi nikada nije razradio do kraj", kaže bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković. 

"Pa se tako novinari muče i danima otkrivaju tko što zaista posjeduje", kazao je novinar koji je otkrio afere s imovinskim karticama Andrej Dimitrijević. Vrijeme popunjavanja imovinske kartice ovisi o tome koliko je političar bogat. Oni siromašniji brže će je ispuniti, dok ovim bogatijima očito treba pomoć. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ništa od ovoga ne pomogne možda bi pomoglo da se otvori državni ured ili agencija i zaposli još ljudi. I onda imati Središnji državni ured za popunjavanje imovinske kartice!

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo