ŠEST LJUDI, JEDNA PROSTORIJA / RTL Direkt posjetio je 6-članu obitelj koja živi u jednoj prostoriji već dvije godine nakon potresa u Zagrebu

Dvije godine žive u jednoj prostoriji zajedno s još petero ljudi. Kuća im je stradala blizu epicentra potresa u Markuševcu

22.3.2022.
7:00
VOYO logo

Ekipa RTL-a snimila je kuću šesteročlane obitelji Šušković nakon potresa.

Ovako je govorio gospodin Ivica u svibnju 2020. o rušenju stare kuće i samoinicijalnom početku gradnje nove. "Tako da pokušamo do zime staviti kuću pod krov", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRUGA GODIŠNJICA POTRESA /

Dvije godine nakon potresa država nije obnovila niti jednu jedinu kuću...

Image
DRUGA GODIŠNJICA POTRESA /

Dvije godine nakon potresa država nije obnovila niti jednu jedinu kuću...


Pokušali jesu, ali nisu uspjeli. Kuću dvokatnicu Ivica zida godinu i pol dana. Zapelo je. Pazite sada i zašto.

"I sad nam je problem dobiti financiranje od Fonda jer smo rušili bez njih. Makar je to bilo par mjeseci prije donošenja zakona. -Dobili ste tada suglasno od grada? Da, jer se nagnula se na cestu i predstavljala je ugrozu za prolaznike", kaže Ivica Šušković iz Medvedskog brega.

Da je čekao Fond stara vjerojatno još ne bi bila ni srušena, kamo li nova izgrađena. Tamo gdje je Fond zakazao, uskočili su prijatelj i donatori. Ali novca još fali.


"Tu bude potkrovlje, tu bi napravio sobu za djecu, tu bi bila jedna mala zajednička igraonica, ovdje im bude kupaonica da imaju svoj komfor", objašnjava Šušković.

Komfor im je oduzeo potres, ali i država. Što i kako dalje i koja je njegova sudbina . Šesteročlana obitelj, tri generacije, sada žive u jednoj prostoriji, kod rođaka. I u takvim uvjetima slušaju današnju izjavu novog ministra Paladine.

"Ovo je smiješno. Opet se lovi što će struka reći. Već dvije godine struka govori što treba napraviti i oni i dalje su na istome. Kao da slušam klauna u cirkusu", poručuje Šušković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Kao da je dijete u vrtiću reklo, bolje bi i ono izformuliralo današnju izjavu i ljudima dali malo nade, koji su psihički i fizički izvan sebe", tvrdi Marina Šušković.

Sutra, ali malo sutra će obnova bit brza i učinkovita.

"U dvije godine sam imao tri infarkta, dva sam prehodao, treći je bio kritičan, to su me spasili u zadnji čas", dodaje Ivica.

-Vama kao majci, koliko vam je teško?
"Ne pitajte. Nemam sekunde privatnosti, djeca na malom stoliću pišu zadaću, svi smo oko njih, jako teško", kaže Marina.

Sve to osjećaju 10-godišnji blizanci. "Nije mi baš lijepo bez svoje kuće, uplašen sam, nemam privatnosti i samo loše stvari se događaju," nadodaje Anakin Stjepan

Dobra stvar trebala bi biti dolazak novog ministra, jer prošli nije napravio ništa. Ali na Medvedskom bregu su sumnjičavi.

"Što je pjesnik s time htio reći? Mogao je reći nemojte se ničem nadati. Mi pričamo samo da pričamo", govore Šuškovići.

Dok jedni pričaju i traže izgovore drugi žive iz dana u dan, nemaju ništa osim jedni druge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo