kraj suradnje? / RTL Direkt u dvorištu CIOS-a gdje ide sva plastika Zagreba. Može li Pripuz bez Tomaševića? Tomašević bez Pripuza?

"Ako gradska vlast smatra da bi raskid ugovora s članicama CIOS grupacije bio u interesu građanima, mi smo spremni sporazumno prihvatiti takvo rješenje"

10.6.2021.
23:00
VOYO logo

Slijedi li Zagrebu i nova era smeća? Kao ni obnova, ni reciklažna revolucija neće stići baš tako brzo. To famozno smetlište Jakuševec je bila jedina stvar oko koje su se složili Škoro i Možemo u predizbornim sučeljavanjima. Zatvorit ćemo ga, obećavali su, izgradit ćemo nove moderne sortirnice, uvjeravali su, ali kako i kada? To još ne znamo.

Posebno je zanimljiva suradnja grada Zagreba i grupe CIOS. Suradnja zbog koje su i Petar Pripuz i Milan Bandić završili u zatvoru. Ali suradnja bez koje, čini se, neće moći ni Tomislav Tomašević. Nakon priopćenja iz CIOS-a u kojem otvoreno poručuju Zagrebu da su spremni na sporazumni prekid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Odgovor na pismo /

C.I.O.S. spreman na raskid ugovora, odgovorio Tomašević: 'Sigurno nećemo donositi ishitrene odluke''

Image
Odgovor na pismo /

C.I.O.S. spreman na raskid ugovora, odgovorio Tomašević: 'Sigurno nećemo donositi ishitrene odluke''

Hoće li gradonačelnik prekinuti suradnju s CIOS-om?

Ne skupljaju samo Fiće, već i veš mašine, frižidere i ono najvažnije - sve što Zagrepčani ubace u žute kontejnere za plastiku. Gradski kamioni Čistoće dovoze ovdje, a grad plaća privatniku zbrinjavanje. I taj deal s gradom tek je minoran dio prihoda CIOS-a kažu u CIOS-u.

"Ako nova gradska vlast smatra da bi raskid ugovora Grada Zagreba s članicama CIOS grupacije bio u interesu građanima grada Zagreba ili Grada Zagreba, CIOS grupacija je svakako spremna sporazumno prihvatiti takvo rješenje s jasnom porukom da je to bez ikakvih odštetnih rješenja ili bez bilo kakvih sudskih postupaka", objašnjava Tajana Tomašević, članica uprave C.I.O.S. grupe. Kako je to ispaltivo za tvrtku, kaže članica uprave, kako su im prihodi od Grada Zagreba u ukupnim konsolidiranim prihodima CIOS grupacije vrlo mali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima ne žele biti na lošem glasu. Najviše ih je zasmetao komentar zamjenice gradonačelnika prošli vikend u RTL-u Danas koja je komentirala: "Svakako želimo otvoriti kako što smo rekli u kampanji, poslove grada koji su u velikoj mjeri bili dogovarani, a znamo kako su bili dogovarani i takvu praksu želimo prekinuti".

Da poslovanje grada s CIOS-om treba prekinuti, već godinama zagovara SDP-ov Renato Petek koji kaže da su i ti natječaji na kojima je CIOS dobivao posao znali izgledati smiješno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže Petek da je uvjet da su dvije tvrtke, jedna na istočnom, druga na zapadnom kraju grada "koje su podijeljene avenijom Večeslava Holjevca, minimalno tri kilometra od zacrtane granice". To su zadovoljavale samo dvije CIOS-ove tvrtke. Petek tvrdi da u natječaju nedostaje još samo točan OIB tvrtki koje će se na njega javiti, no sve je po zakonu.

"Do sada se u gradu Zagrebu poslovalo na sljedeći način: Ako ne možeš nikako drugačije - onda radi po zakonu", rekao je Petek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li novi gradonačelnik s CIOS-om prekinuti suradnju još ne otkriva. Gradonačelnik Tomislav Tomašević  kaže da će napraviti reviziju za sva privatna poduzeća i onda donijeti odluku koja će biti najbolja za Grad Zagreb. 

Ono što je danas donijelo novi zaplet u cijeloj priči je i narudžbenica koja je upravo stigla u CIOS. Grad Zagreb traži zbinjavanje 200 tona plastičnog otpada sa zagrebačkih groblja. Cijena jedne tone je 1.500 kuna. I tako dok se druga rješenja tek traže CIOS još uvijek radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raskid CIOS-ovog ugovora sa Zagrebom grad bi zatrpao smećem sigurna je Mirka Jozić, koja je doslovno do jutros bila prva žena Zagreba za pitanja o otpadu. Sortirnice, kaže, nisu ni potrebne, jer već je u planu i sortirnica na Žitnjaku, a i Centar za gospodarenje otpadom u Resniku, za koji od Europske unije grad očekuje dvije milijarde kuna.

"Ona podrazumijeva termičku obradu komunalnog otpada zajedno sa umiješanjem mulja iz pročistača otpadnih voda, tako da bi se ujedno i taj zagrebački problem, koji je jako veliki riješio", rekla je Jozić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar u Resniku? Ma nema šanse ako se pita nova gradska uprava. Po Možemo programu Resnik otpada, a grade se nove velike gradske sortirnice, pa se sva plastika, frižideri, perilice i automobili više ne bi odvozili isključivo u privatni centar u Jankomiru. Gradska ljevica i desnica -  tu su složne. Bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, danas Škorin igrač kaže sustav treba srediti.

"Zagrebu treba dvije, najmanje tri sortirnice gdje će se taj otpad sortirati i konvertirati u sirovinu. Ništa ne znači ono što Zagreb godinama radi, skuplja otpad i onda preko natječaja traži nekoga tko će to zbrinuti", kaže Dobrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stopiranje centra u Resniku i gradnja novih sortirnica svjesni su svi naši sugovornici trajala bi godinama. Dok se ta priča vrti u krug baš poput obrade otpada CIOS jedini i dalje radi.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo