Padaju ministri / RTL Dosje istražio afere i sudske procese HDZ-a: Od samostalnosti države samo dva puta nisu bili prvi izbor građana

Kad premijer nema problema s ministrima, afere otvaraju ili u njima sudjeluju lokalni HDZ-ovci

20.2.2022.
19:14
VOYO logo

Od Fimi medije kao krune preko afera Softvere, Mercedes, HOTMAIL, Rimac do, i ove nove afere s dodjelom poticaja po „babama i stričevima“. Vladajuća stranka samo dva put od samostalnosti nije vodila Hrvatsku, a kroz sve te godine mnogi su članovi HDZ-a pozicije iskoristili za, kaznena djela.

Zajedno s bivšim šefom Ivo Sanaderom presuda je to HDZ-u za političku korupciju, činjenica od koje stranka i njezino vodstvo ne mogu pobjeći.

„Sanadera meni neće prišit nitko i točka“, poručio je premijer Andrej Plenković.

Ovo su razne afere iz Sanaderova doba, od kojih neke nikad nisu dobile sudski epilog. No, afera nije ostao pošteđen niti Plenković i to najviše iz svojih ministarskih redova.

„Bez svakog se može. Šta ćemo sad“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U tijeku je pretraživanje /

Policija upala u stan ministra Horvata! Navodno se provjerava njegova uloga u zloporabama vezanim uz bivšu pomoćnicu Anu Mandac

Image
U tijeku je pretraživanje /

Policija upala u stan ministra Horvata! Navodno se provjerava njegova uloga u zloporabama vezanim uz bivšu pomoćnicu Anu Mandac

Upravo tog se kod svojih ministara nije držao, branio ih je dok nisu počeli štetiti njemu.

„Taj sport traženja ostavki to sam se hvala Bogu naučio u ovoj Vladi, kao za neki trening“, kazao je premijer Plenković.

Od prozivki za plagijat ministra obrazovanja Pave Barišića, do malverzacijama zemljištem Lovre Kuščevića.

„Zahvaljujući upravo vama dao sam zahtjev da se sve moje nekretnine evidentiraju u katastar“, rekao je Lovro Kuščević (HDZ), bivši ministar uprave.

Prošle godine potvrđena mu je optužnica. Gabrijeli Žalac oprostio je premijer isteklu vozačku dozvolu.

Žalac je u rekonstrukciji Vlade nestala, a afere Mercedes, Rimac, odnosno sređivanje državnog ispita za brata, Softver, samo su se otpetljavale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nakon svih afera, premijer o njoj nije promijenio mišljenje.

„Mislim da je bila sjajna“, kazao je Plenković.

Goran Marić se od izbijanja afere s ljetnikovcem i nekretninama održao 84 dana.

„Dajem ostavku“, kazao je Goran Marić.

Neupisane nekretnine presudile su i Milanu Kujundžiću, te tadašnjem ministru poljoprivrede Tolušiću koji je zaboravio upisati stotinjak kvadrata.

Možda je najteže bilo premijeru odustati od Martine Dalić. No, afera Hotmail u krizi oko Agrokora i medijski pritisak bio je prevelik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog odlazaka premijer nikada nije vidio u mrljama ministara već hibridnom ratu, a neki i u obračunu unutar HDZ-a.

„Možda je netko sabotira i protiv nje lobira, možda je vlada, možda su Srbi možda masoni“, kazao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera Rimac i njezini krakovi još tresu HDZ, bivša državna tajnica uprave za sad je povukla dvoje ministara i potpredsjednika Vlade, ali i brojne HDZ-ovce. Kao i prije dvije godine, akcija Državnog odvjetništva i ovaj put je premijeru upitna.

„Očekujem da tako procesuiraju i SDP“, kazao je Plenković.

„To je vrlo indikativan tajming“, rekao je jučer Plenković.

Ali i dokaz kaže premijer da je državno odvjetništvo neovisno. Što je sam doveo u pitanje 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je pred novinare u Vladu doveo glavnog državnog odvjetnika, do tad neviđeno. Iz DORH-a pak redovito odbijaju da njima netko upravlja iz Banskih dvora.

„Vidite da daljinski upravljač ne postoji“, poručila je Zlata Hrvoj Šipek, glavna državna odvjetnica.

Kad premijer nema problema s ministrima, afere otvaraju ili u njima sudjeluju lokalni HDZ-ovci. Tako je HDZ-ov gradonačelnik i u aferi JANAF, a zbog sumnji u HDZ-ove lokalne šerife USKOK je radio i u Kutini, Požegi, Ivanić Gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O načinu razmišljanja puno govori izjava glavnog aktera iz još jedne afere.

„Mene sram koliko nemam, a nemam. Nemam vozila, imam jednu imovinu. Što će premijer misliti o meni, kako će pomoći, meni treba pomoć“, kazao je Krešimir Žunić (HDZ), bivši v.d. direktora APN.

Recept kako zaraditi jednom je velikodušno podijelio jedan od najbogatijih Plenkovićevih ministara.

„Kao đak, srednjoškolac radi najteže poslove na otoku Braču, poput branja lavande, otkupa višanja, tako da kao student ima svoj biznis da prodaje na štandovima, tako da čim završi studij i dosluži Hrvatsku vojsku, otvori tvrtku, radi zarađuje, tako da zahvaljujući dobrim izbornim rezultatima svom obrazovanju ima pristojnu plaću općinskog načelnika i ministra tako da zaposli svoju suprugu i ona ostvaruje prihod“, ispričao je Kuščević.

Da se već i sam premijer boji što će sljedeće izaći, jasno je bilo nakon blamaže oko plagijata za euro kovanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ja sam se šalio s njima četvero, pitao sam je li netko od vas četvero iz HDZ-a računajući da bi moglo biti. Ali rekli su da nisu. Stvarno ovo nema veze s nama“, kazao je Plenković.

Od svih afera kaznu odslužuje bivši šef Sanader. Nekadašnji ministri Božidar Kalmeta, Damir Polančec i Berislav Rončević su oslobođeni. Sudski postupci za Plenkovićeve ministre, ako do njih uopće dođe, tek se očekuju.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo