NEPRAVOMOĆNA ODLUKA / RTL doznaje: Ivo Sanader uputio zahtjev za puštanje iz zatvora, sud ga odbio

Sud u Velikoj Gorici smatrao je da mu zdravlje nije toliko narušeno jer nije astmatičar ni plućni bolesnik

17.4.2020.
19:13
VOYO logo

Posljednja dva mjeseca sudovi su pretrpani zahtjevima zatvorenika za prekid izdržavanja zatvorske kazne zbog koronavirusa. Na sreću, nije zabilježen nijedan pozitivan slučaj. 

Možda i zato što su u svim zatvorima na snazi rigorozne mjere. Kako doznajemo, zahtjev za puštanjem uputio je i Ivo Sanader. RTL doznaje i da je predsjednicima sudova ministar pravosuđa uputio preporuku da se odgode odlasci u zatvor te da se, kad god je to moguće, prekid kazne odobri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud u Velikoj Gorici ga je odbio 

Ivo Sanader, zbog koronavirusa, neće na slobodu. Sud u Velikoj Gorici ga je odbio, no odluka je još nepravomoćna. Smatraju da mu zdravlje nije toliko narušeno jer nije astmatičar ni plućni bolesnik.

Zbog koronavirusa slobodu žele i ostali. Samo u zadnja dva dana na velikogorički sud koji odlučuje o zatvorenicima iz Remetinca i Turopolja stiglo je 13 zahtjeva. 15-ak zahtjeva stiglo je i na varaždinski sud od zatvorenika iz Lepoglave. A zatrpani zahtjevima su sud u Sisku zbog zatvora u Glini i sud u Puli.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Farčić koji brani mnoge zatvorenike, pa i bivšeg nogometnog suca Željka Širića, taj zahtjev još nije dobio.  "Tu imamo mali problem. Meni inicijativu mora dati osuđenik. Nijedan od njih me nije nazvao, ja ne mogu njima javiti i ne mogu ići u zatvor i popričati s njima, oni mene mogu nazvati, ja njih ne mogu nazvati", kazao je Farčić. 

Nije izgledan scenarij puštanja zatvorenika iz zatvora

Scenarij da Hrvatska počne puštati zatvorenike kao mnoge zemlje - nije izgledan. Ali resorni ministar donio je preporuke da prekid omoguće kad god je moguće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjećujemo smanjenje broja istražnih zatvorenika. Dakle, sudovi ne produžuju istražni zatvor gdje je to sukladno zakonu moguće, tako da trenutno imamo negdje 370 zatvorenika u našem sustavu manje", kazala je pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero

Velika odgovornost na pravosudnim policajcima

S obzirom na to da su u zatvorima posjeti zabranjeni - velika odgovornost sada je na pravosudnim policajcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korona može ući jedino preko nas jer ako je mi donesemo unutra, zarazit ćemo tri tisuće i nešto zatvorenika", kazao je predsjednik Sindikata pravosudne policije Armin Tatarević. Na pitanje imaju li dovoljno opreme odgovara: ''Za sada ima dovoljno opreme i raspored kako radimo je sada stvarno u najboljem redu". 

Uz maske, pravosudni policajci dobili su čak i vizire. "Maska koju nosim šiju naše zatvorenice u Požegi. Platnene maske su podijeljene svim službenicima, dijele se i zatvorenicima, tako da opreme doista ima i ona se kontinuirano nabavlja", kaže Špero. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok zatvorenici zbog Covida-19 imaju smanjene kontakte s izvanjskim svijetom, povećan im je broj minuta na telefonu, kao i videoposjeti te videolinkovi. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo