NEPRAVOMOĆNA PRESUDA / RTL doznaje! Maras kažnjen zbog 'laptop promidžbe' u Saboru, on tvrdi: 'Nisam napravio ništa krivo'

Marasov laptop s izbornim reklamama u sabornici i za Upravni sud, kao i za DIP, predstavlja kršenje Zakona o financiranju izborne promidžbe

12.11.2019.
19:42
VOYO logo

Upravni sud u Zagrebu presudio je protiv SDP-a, a u korist Državnoga izbornog povjerenstva, u slučaju laptop kampanje saborskog zastupnika Gordana Marasa. 

DIP je, naime, ljetos SDP-u izrekao kaznu od 86.000 kuna, zato što je Maras, kao SDP-ov kandidat na izborima za EU parlament, na svom laptopu u sabornici isticao izborne poruke. U SDP-u su najavili žalbu, a Maras je, kaže, spreman ići do Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sad sam vidio odluku, nisam dobio tu informaciju, vidio sam što ste mi pokazali, mislim da bi kolege iz Upravnog suda trebali pročitati Ustav RH koji kaže da je iznošenje stava pravo svakoga hrvatskog zastupnika i za to se ja borim'', istaknuo je Maras.

On se poziva na članak 76. Ustava po kojem zastupnik ne može biti kažnjen za izraženo mišljenje. No, za Upravni sud sloboda govora u raspravama i isticanje izbornih poruka u Sabornici nisu istoznačni pojmovi. A Maras se, zaključio je Sud, sabornicom nezakonito koristio: '' … u ovom slučaju ta prostorija korištena je upravo u svrhu koja je zabranjena člankom 37. stavkom 4. Zakona o financiranju, a koja zabrana postoji iz razloga da se svim strankama i kandidatima na izborima omoguće jednaka prava i uvjeti za ostvarivanje izbornih ciljeva''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od Marasa, u SDP-u su o odluci suda upoznati i na nju će se žaliti, no ne žele ju komentirati. U SDP-u više ne spominju hoće li inzistirati da Maras vrati novac ako presuda postane pravomoćna, a on kaže: ''Ja ne mislim da sam napravio ništa krivo, sramota je da Bandić uzima iz proračuna i plaća svoje kampanje, da ga nitko ne kažnjava, sjedi u prvom redu kod Kolinde Grabar Kitarović, da HDZ nije od Fimi medije 12-13 godina vratio novac... To je hrvatsko pravosuđe''.

HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner odluku Suda smatra potpuno logičnom: ''Oni koji su Saboru mogli bi razviti transparent od jednog do drugog balkona primjerice jer drugi kandidati koji nisu članovi Sabora nisu imali te mogućnosti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, da je ipak riječ o ograničavanju slobode govora smatra dio zastupnika.

''Ovo je jedna od najsramotnijih odluka! Udar na slobodu govora koji je Vlada Andreja Plenkovića mijenjajući Poslovnik napravila! Ne podržavam ovu odluku Upravnog suda!'', naglasio je Mostov Miro Bulj, a GLAS-ov Goran Beus Richembergh dodao: ''Tako da je ovo presedan koji nije dobar, ali s druge strane činjenica je: zastupnici moraju sami znati koja je mjera u ponašanju i promicanju vlastite stranke''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka je sada na Višem upravnom sudu, a Maras poručuje da SDP treba ići i do Ustavnog suda ako treba.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo