50 lipa za mlijeko i jogurt? / RTL doznaje: Ministarstvo razmišlja o vraćanju naknade za PET ambalažu za mlijeko i jogurt

Mljekarske industrije za RTL su poručile - cijene ćemo opet morati povećati

26.10.2018.
19:26
VOYO logo

Tri godine od ukidanja otkup je izgleda bio dobra stvar za poticanje ekološke svijesti. Kada je otkup ukinut najavljeno je smanjenje cijena mlijeka za tih istih 50 lipa. Trgovina ne preuzima ovu vrstu ambalaže i to već pune tri godine, ali kako neslužbeno doznajemo rade se finalni izračuni kako bi se ova ambalaža mogla vratiti uz naknadu od pola kune.

Građani kažu: ambalaža je ambalaža i trebala bi se vraćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Put boce mlijeka prije ukidanja naknade izgledao je ovako: prazna boca mogla se vratiti u trgovine uz naknadu od pola kune. Nakon toga, sve boce preuzimaju ovlašteni sakupljači i odvoze u Centar za obradu ambalažnog otpada. Nakon prešanja i pakiranje, sve odlazi tzv. oporabitelju otpada.

Bivši SDP-ov ministar Mihael Zmajlović tvrdi - udio te ambalaže je svakako ispod 10 %. Kaže naknada je ukinuta zbog mljekarske industrije i da bi se cijene proizvoda smanjile za pola kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo se opet bavi nebitnim i perifernim stvarima, dok ključne stvari,a to su odlagališta otpada na kojima još u ovom trenutku završava više od 75 % otpada, a tim se ministarstvo ne bavi i tako krši zakon", kazao je.

Bez naknade put boce mlijeka izgleda ovako: prazna boca ne može natrag u trgovinu i nema naknade od pola kune. Ona najčešće završi na deponiju. Oni savjesni građani odlože ih u žute kante za plastiku, ali je pitanje odu li dalje u preradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer kako se do sad pokazalo, boce mlijeka otkako se ne otkupljuju, završe u običnom košu za smeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo