ROBOTSKI NAVOĐENA BIOPSIJA / RTL ekskluzivno na operaciji koju vodi robot: U svega nekoliko minuta detektira mjesto tumora!

Iako se pacijent ne vidi, kirurzi točno znaju u kojem dijelu mozga i koliko duboko se nalazi tumor

26.11.2020.
19:51
VOYO logo

Iako se roboti u medicini kOriste već 40-ak godina, mnogi još zAziru od ideje da ih operira doktor od čelika. No kombinacija robota i čovjeka pacijentima već Ulijeva povjerenje, osobito kad se vide rezultati.

U zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica, popularnoj Vinogradskoj, prvi je put obavljena robotski navođena operacija na mozgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se pacijent ne vidi, kirurzi točno znaju u kojem dijelu mozga i koliko duboko se nalazi tumor. 

"Robotska ruka je stavljena na poziciju i sada putem softvera i sa navigacijom se točno namješta trajektorij, odnosno smjer gdje će ući igla za biopsiju samog tumora", kaže neurokirurg u KBC-u Sestre milosrdnica Krešimir Rotim

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robot je u svega nekoliko minuta odredio koordinate za ulaz igle, što bi u standardnoj proceduri trajalo barem dva sata dulje.

"Mi smo pacijenta morali uspavati i nakon toga bi on išao na transportnom respiratoru na snimanje CT-a i nakon toga smo ga ponovo vraćali u salu i tak onda je počinjala procedura", govori anesteziologinja Inga Mladić Batinica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robot je kirurzima pomogao da kroz milimetarski otvor u lubanji, provuku iglu i odstrane dio stanica tumora. Za pacijenta to znači lakši i brži oporavak nego inače.

"Bio bi veći rez, znači radio bi se otvor na kosti veličine centimetar i pol, a ovo je puno komfornije, pacijent kad se probudi, ako sve bude u redu neće uopće znati da je bio na operaciji. Kakav je vama bio osjećaj prvi put s ovim raditi? Dobar, odličan, baš vrlo elegantno", jasno će Rotim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ovo je rezultat nakon 15-ak minuta posla - pet različitih uzoraka tumora prema kojima će se odrediti terapija. U sali koja izgleda poput high tech kino dvorane - ovo je glavni instrument.

Prvi put isprobani u Hrvatskoj

"Ovdje imamo robot koji sam automatski navodi mjesto na kojem se buši rupa u lubanju i uzima uzorak mozga, uređaj koji služi za to da bise sve napravilo određenim redoslijedom i na kraju upravljačka jedinica zapravo koja upravlja tim samim robotom", jasno će specijalizant neurokirurgije Filip Vrban. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petnaestak minuta kasnije, u susjednoj dvorani, doktor Rotim isprobava još jedno robotsko čudo - naočale - mikroskop. Evo čemu služe.

Ja mogu stajati u savršeno dobrom ergonomskom položaju,  mogu stajati ovako ili ovako slika mi je uvijek ista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije su se kirurzi prilagođavali ogromnom mikroskopu namještenom iznad tijela, pa su ne rijetko i sami imali problema s kralježnicom, baš poput ovog pacijenta.

Evo hernija je uklonjena, živac je potpuno slobodan, i taj čovjek više neće trpjeti bolove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok su u zapadnoj Europi već uobičajeni dio operacijskog inventara, ovi su roboti prvi put isprobani u Hrvatskoj, no tu su za sad - samo na posudbi. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo