Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ROBOTSKI NAVOĐENA BIOPSIJA

RTL ekskluzivno na operaciji koju vodi robot: U svega nekoliko minuta detektira mjesto tumora!

Iako se pacijent ne vidi, kirurzi točno znaju u kojem dijelu mozga i koliko duboko se nalazi tumor

Amela Čilić/ 26.11.2020. u 19:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako se roboti u medicini kOriste već 40-ak godina, mnogi još zAziru od ideje da ih operira doktor od čelika. No kombinacija robota i čovjeka pacijentima već Ulijeva povjerenje, osobito kad se vide rezultati.

U zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica, popularnoj Vinogradskoj, prvi je put obavljena robotski navođena operacija na mozgu.

Iako se pacijent ne vidi, kirurzi točno znaju u kojem dijelu mozga i koliko duboko se nalazi tumor. 

"Robotska ruka je stavljena na poziciju i sada putem softvera i sa navigacijom se točno namješta trajektorij, odnosno smjer gdje će ući igla za biopsiju samog tumora", kaže neurokirurg u KBC-u Sestre milosrdnica Krešimir Rotim

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Robot je u svega nekoliko minuta odredio koordinate za ulaz igle, što bi u standardnoj proceduri trajalo barem dva sata dulje.

"Mi smo pacijenta morali uspavati i nakon toga bi on išao na transportnom respiratoru na snimanje CT-a i nakon toga smo ga ponovo vraćali u salu i tak onda je počinjala procedura", govori anesteziologinja Inga Mladić Batinica

Upravo se čita

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

Robot je kirurzima pomogao da kroz milimetarski otvor u lubanji, provuku iglu i odstrane dio stanica tumora. Za pacijenta to znači lakši i brži oporavak nego inače.

"Bio bi veći rez, znači radio bi se otvor na kosti veličine centimetar i pol, a ovo je puno komfornije, pacijent kad se probudi, ako sve bude u redu neće uopće znati da je bio na operaciji. Kakav je vama bio osjećaj prvi put s ovim raditi? Dobar, odličan, baš vrlo elegantno", jasno će Rotim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

A ovo je rezultat nakon 15-ak minuta posla - pet različitih uzoraka tumora prema kojima će se odrediti terapija. U sali koja izgleda poput high tech kino dvorane - ovo je glavni instrument.

Prvi put isprobani u Hrvatskoj

"Ovdje imamo robot koji sam automatski navodi mjesto na kojem se buši rupa u lubanju i uzima uzorak mozga, uređaj koji služi za to da bise sve napravilo određenim redoslijedom i na kraju upravljačka jedinica zapravo koja upravlja tim samim robotom", jasno će specijalizant neurokirurgije Filip Vrban. 

Petnaestak minuta kasnije, u susjednoj dvorani, doktor Rotim isprobava još jedno robotsko čudo - naočale - mikroskop. Evo čemu služe.

Ja mogu stajati u savršeno dobrom ergonomskom položaju,  mogu stajati ovako ili ovako slika mi je uvijek ista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prije su se kirurzi prilagođavali ogromnom mikroskopu namještenom iznad tijela, pa su ne rijetko i sami imali problema s kralježnicom, baš poput ovog pacijenta.

Evo hernija je uklonjena, živac je potpuno slobodan, i taj čovjek više neće trpjeti bolove. 

I dok su u zapadnoj Europi već uobičajeni dio operacijskog inventara, ovi su roboti prvi put isprobani u Hrvatskoj, no tu su za sad - samo na posudbi. 

Amela Čilić/ 26.11.2020. u 19:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
RTL istražuje

Zaposle strane radnike pa se iznenade - nemaju vize, a agencije garantiraju da je sve u redu: 'Nije nam baš jasno...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba