TURIZAM IZNAD OČEKIVANJA / RTL gužve udarnog vikenda prati na kopnu, moru i iz zraka: Kolovoz iznad svih očekivanja - u zemlji 815.000 turista

Pojačan promet, sporadične gužve. Policija na zemlji i u zraku prati situaciju

7.8.2020.
18:37
VOYO logo

Iznad svih očekivanja - tako bismo ukratko mogli opisati i početak udarnog vikenda. Trenutno u Hrvatskoj odmara čak 815.000 turista. U odnosu na današnji dan prošle godine, koji je ujedno bio i rekordan te rekordne 2019. s milijun i 100.000 noćenja, zaostatak je samo 26 posto, znatno manji od najavljivanog. Još jasniju sliku pokazuju podaci za prvih šest dana kolovoza: bilo je 655.000 dolazaka što je 58 posto lanjskog rezultata te 4 milijuna i 800.000 noćenja što je čak 69 posto lanjskog prometa. 

Image
ŠPICA SEZONE /

Iz HAC-a za RTL: 'Ovaj vikend bismo mogli dostići brojke od lani, a idućih dana možda ih i prestići'

Image
ŠPICA SEZONE /

Iz HAC-a za RTL: 'Ovaj vikend bismo mogli dostići brojke od lani, a idućih dana možda ih i prestići'

Pojačan promet, sporadične gužve. Policija na zemlji i u zraku prati situaciju. Sve se koordinira iz Operativno komunikacijskog centra zagrebačke policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O radu svih policijskih službi zajedno s ostalim hitnim službama govori Krešimir Filipić, vođa smjene u Operativno komunikacijskom centru policije u Zagrebu: ''Kud i kamo se povećavaju snage, naročito prometne policije na području PU, ali i samog MUP-a koji povećava mobilne jedinice, njihovo postupanje akumulira na ovom području koje je interesantno. To su u sezoni autoceste, poglavito A1 koja ide prema moru''.

U Operativnom centru do poslijepodneva nisu bilježili probleme na autocestama. S policijom smo proveli dan i nastojali vam što bolje dočarati situaciju iz prve ruke, a kako se mnogi pitaju zašto dolazi do zastoja kada nema prometnih nesreća i prilike za vožnju su idealne objašnjenje je dao Dalibor Majsec iz Druge policijske postaje Lučko: ''Najvjerojatnije uvijek ona posljedica kada se vozači kreću autocestom, najčešće stranci. Neodlučni su, ne znaju bi li skrenuli na odmorište, benzinsku postaju onda lagano prikoče dok se ne savjetuju hoće li ili ne skrenuti. To je onda lančana reakcija. Dok prvi zakoči tu imamo pomake do 50 kilometara na sat da vozilo uspori, čitava kolona i tada dolazi do zastoja''.

Takve se situacije nastoje riješiti obavjestima na portalima autocesta i smanjivanjem brzine kretanja svih vozila, kaže Majsec dodajući: ''Vjerojatno zato što se negdje u daljnjem tijeku putovanja dogodilo nešto i onda se tako usporava promet da ne dolazi do zastoja, do gužvi''.

Često su na autocesti nesreće sa samo manjom materijalnom štetom, auti su u voznom stanju, no vozači ih ne miču sa kolnika, već zovu policiju. Majsec upozorava da na taj način mogu zaraditi i kaznu: ''Trebaju skloniti vozila što više ako su na autocesti na zelenu površinu, staviti prsluke na sebe da su vidljivi, po mogućnosti ukloniti na prvo ugibalište, odmorište, razmijeniti podatke, ispuniti europsko izvješće i ako se mogu dogovoriti ne trebaju niti zvati policiju''.

Jednako tako, vozači moraju obratiti pozornost i na dolazak vozila hitnih službi iza sebe. Oni ne voze zaustavnom trakom kako to mnogi misle, a Željko Grežina iz Prve postaje prometne policije Zagreb objašnjava što znači da nekome treba pomoć: ''U tom slučaju dužni su se maknuti, napraviti prolaz da mogu hitne službe proći. U većini slučajeva ljudi to poštuju, ali se uvijek nađe netko kome je pojačana muzika i koji ne čuje ni sirene, ne vidi rotirke''.

Stoga imajte na umu da boljem protoku prometa najviše možete pomoći sami pa zato budite koncentrirani, strpljivi, pratite portale i upute policije i na cilj ćete stići sretno i mnogo brže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo