Vrijedi gotovo 10 milijuna kuna / RTL.hr doznaje! Sveta Nedelja uskoro završava dio biciklističke staze koja spaja tri grada. Pješaci su problem?

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Sindikat biciklista kaže kako ju većinom koriste pješaci, a gradovi pričaju drugu priču

25.5.2022.
17:00
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

S više od 2.700.000 kuna, koliko na tabli uz gradilište u gradu Samoboru stoji da je ukupna vrijednost projekta, i dodatnih 7.259.912,44 kuna koliko je za cijeli projekt izdvojila Sveta Nedelja, financirana je izgradnja biciklističke staze koja bi trebala spojiti Samobor, Svetu Nedelju i Zagreb.

To znači da je projekt ukupno vrijedan gotovo 10 milijuna kuna, s tim da oko 8.500.000,00 sufinancira EU, a gotovo dvije godine nakon početka radova, još uvijek nije završen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapelo je, čini se, na strani Svete Nedelje koja za RTL.hr otkriva zašto je to tako.

"S obzirom na to da se radi o stazi koja će na području grada Svete Nedelje nakon završetka biti duljine 7,2 km, izgradnja je podijeljena u više etapa. Do kraja svibnja planiran je završetak biciklističke staze od administrativne granice s gradom Samoborom do Ulice dr. Franje Tuđmana u naselju Sveta Nedelja, odnosno sama biciklistička staza je završena te je još potrebno asfaltirati dio Ulice Lug kojom će se staza spojiti s Ulicom dr. Franje Tuđmana", kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
među najvećima u Europi /

Dok Zagreb čeka pravu biciklističku infrastrukturu, Velika Gorica ima adrenalinsku atrakciju - pumptrack

Image
među najvećima u Europi /

Dok Zagreb čeka pravu biciklističku infrastrukturu, Velika Gorica ima adrenalinsku atrakciju - pumptrack

Staza u dijelovima

"Do sada je već izgrađena i biciklistička staza kroz naselje Strmec, Orešje i Bestovje, a od Ulice dr. Franje Tuđmana do Podsusedskog mosta. U planu je spajanje te dvije biciklističke staze Ulicom dr. Franje Tuđmana, a za što je izrađena projektna dokumentacija te je trenutno u postupku rješavanja imovinsko-pravnih poslova. Također, u tekućoj godini kreće i rekonstrukcija dionice između ulaznog kružnog toka u Svetoj Nedelji te kružnog toka ispod crkve Presvetoga Trojstva, a investitor su Hrvatske ceste. Radovi će obuhvatiti i izvedbu biciklističke staze", dodaju potom.

S druge strane, samoborski dio staze završen je još lani, kažu iz Grada Samobora pa dodaju da je dobila i uporabnu dozvolu. Za RTL.hr osvrću se i na činjenicu da stazu, osim biciklista, koriste i pješaci, a to, kako nam govore iz Sindikata biciklista, nije usklađeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biciklističku rutu koriste biciklisti i pješaci te za sada nismo imali primjedbi. Vjerujemo da svi koji koriste biciklističku rutu od Katančićeve ulice u Samoboru pa do administrativne granice prema Svetoj Nedelji uvažavaju jedni druge međusobno pazeći na sigurnost svih sudionika u prometu", kažu pa zaključuju i kako nisu radili procjene o tome koliki se promet bicikala očekuje na biciklističkoj ruti.

Kamo s pješacima?

"O potrebi takve poveznice i za sve ostale građane, prvenstveno pješake, s obzirom na to da Svetonedeljska ulica uopće nema nogostup, svjedoči i podatak da u velikom broju pješaci koriste novu biciklističku rutu. Smatramo da je prilikom planiranja i projektiranja prometnica nužno uzeti u obzir i sav nemotorizirani promet, odnosno sigurnost i udobnost njegovog vođenja. Kod planiranja biciklističkih (i pješačkih) ruta ovakvog tipa, poželjno je i aktivno uključiti građane u sam proces kako bi njihove potrebe kao krajnjih korisnika bile uzete u obzir što ovdje nije učinjeno. Općenito je za atraktivnost neke rute potrebno ispuniti kriterije koji uključuju i nešto više od samog asfaltiranja vozne površine kako ovakvi projekti ne bi bili sami sebi svrha", ističu iz Sindikata biciklista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Svete Nedelje na pitanje pješaka odgovaraju potpuno drugačije: "Biciklističke staze namijenjene su za promet bicikala te nisu predviđene kao šetnice", kažu.

U konačnici, iz Sindikata biciklista kažu da pozdravljaju ideju razvoja biciklističke infrastrukture koja ima cikloturističku svrhu, ali i stvaranje preduvjeta za siguran biciklistički promet između pojedinih gradova i općina za sve građane kojima je bicikl svakodnevno prijevozno sredstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da je najkraća poveznica Sv. Nedelje i Samobora, izuzetno prometna i za vozače bicikala opasna Svetonedeljska ulica, pozitivno je da, uz postojeću alternativnu sjevernu rutu prometnicom kroz mjesta Strmec, Domaslovec i Hrastinu, postoji i ovakva kraća i izravnija ruta", zaključuju.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo