mjerenja nisu obavljena / RTL istražuje: Hoće li Zagrepčani ikada saznati koliko je opasan za zdravlje bio požar na Jakuševcu?

Oni koji su iz blizine gledali požar, a i oni koji nisu zatvorili prozore, mogli su udahnuti i dioksine, furane i teške metale

30.9.2019.
22:00
VOYO logo

Dim s Jakuševca koji se prije dva mjeseca nadvio nad metropolom nakon velikog požara nije bio toliko bezopasan kako se tvrdilo.

Prema najnovijim informacijama nije sukljao samo iz odbačenog namještaja, a ono što najviše zabrinjava jest da Zagrepčani nikada neće doznati je li i koliko u njemu bilo kancerogenih spojeva. Jer - mjerenje nije napravljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stare gume, plastika, metal i razni glomazni otpad koji je na hrpama stajao i čekao da ga se odvoji. Tone toga gorjele su satima. 

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su iz znatiželje došli iz blizine gledati požar, a i oni koji nisu zatvorili prozore mogli su udahnuti i dioksine, furane i teške metale koji se oslobađaju kod gorenja takve vrste otpada.

"Smatra se da se mogu pojaviti karcinomi, rak, kod značajnije izloženosti. Koliko je značajna izloženost, to se ne zna", rekao je , kemičar i toksikolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zna se jer prisutnost i količinu tih čestica tada nitko nije izmjerio, potvrdili su iz Grada. One su pepelom mogle doletjeti i do zemlje i vrtova obližnih kuća pa preko biljaka i životinja opet do ljudi.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" kažu oni nemaju takvu mogućnost mjerenja. Oni su analizirali štetne plinove poput uljikova dioksida i monoksida, a i zbog uputa koje su tada davali misle da nema mjesta panici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram naglasiti da se dioksini i furani procjenjuju na temelju kontinuiranog praćenja, i to ponajprije uzoraka hrane i tla. Kratkotrajne izloženosti iz zraka su jedna od komponenti na temelju kojih se procjenjuje izloženost", kaže Matijana Jergović, voditeljica Odjela za procjenu rizika i logistiku NZJZA-a "Dr. Andrija Štampar".

Image

Požar na Jakuševcu, gori reciklažno dvorište! Oglasilo se zvono za uzbunu, vatra sve jača

Image

Požar na Jakuševcu, gori reciklažno dvorište! Oglasilo se zvono za uzbunu, vatra sve jača

Zašto Grad takvo mjerenje nije naručio od nekog drugog još se ne zna. Stanovnike Jakuševca ova saznanja ne iznenađuju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mene općenito nije strah jer smo već sve to prošli. Prije nekoliko godina gorjela je i spalionica. I onda su otišli otrovi u zrak. Na kraju, mi smo svi tu. Činjenica jest da ljudi obolijevaju od kancerogenih bolesti", rekao je , predsjednik Mjesnog odbora Jakuševec.

Ove informacije izišle su u javnost tek na inzistiranje gradskog zastupnika Renata Peteka (Naprijed Hrvatska) koji je odgovore dobivao na kapaljku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skandalozno, jer su govorili neistine, obmanjivali su javnost kako bi je vjerojarno smirili i kako bi se što manje pozornosti posvetilo incidentu. Prvo su govorili da gori reciklažno dvorište, a gorio je plato unutar odlagališta. Govorili su da gori samo drvo, da je to bezopasno", priča Petek.

U dimu koji se vidio iz gotovo svakog dijela grada jutro nakon požara izmjereno je sedam puta više lebdećih čestica od dopuštene količine. Koliko je bilo onih neizmjerenih, a potencijalno otrovnih? Samo nebo zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo