ŽELE UJEDNAČENE PLAĆE / RTL na terenu s pacijentima kojima su vozači saniteta neophodni, a u štrajku su. 'Molila sam gotovo plačući'

Stav ministarstva je taj da su oni nezakonito ušli u štrajk

17.5.2022.
19:05
VOYO logo

Drugi je dan štrajka vozača saniteta, a mnogi pacijenti ostali su bez vožnji na preglede. Vozači tvrde kako u idućim danima prijeti kolaps. Njima se pak, tvrde, prijeti tužbama. No, poručuju, ovaj put ne odustaju!

Gospođa Božena Ljubić prijevoz na kontrolu u bolnicu za svoju majku čekala je od jutra, a u 13 sati još nisu znale hoće li ih primiti. U osam županija radi tek 30 posto vozača saniteta koliko ih mora biti po zakonu. Pa je tako od zakazanih sedam, vozač Dubravko Zrinski prevezao samo dvoje pacijenata. Više nije stigao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako teško, dosta prijevoza za danas je stornirano, nešto smo uspjeli. Sutra mislim da će biti ekstra kaos, a prekosutra totalni kolaps što se tiče zdravstvenog toka po bolnicama, ljude koji traže premještaje i povrate doma", tvrdi.

Prvo odrađuju prioritetne pacijente, a sve ostale kad stignu. Slična situacija i u Šibeniku gdje je majka Milene Čobanov još jučer dobila otpusno pismo, a iz bolnice satima nije mogla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dali su mi nadu da će pogledati i da imaju prioritete, ja sam molila gotovo plačući molim vas napravite nešto. Kad sam od sestre dobila da je danas neće voziti, a da se ne zna ni za sutra to mi je bio šok", govori.

Image
u štrajku do daljnjeg /

Sindikalni povjerenik saniteta: 'Ni ministar ni ministarstvo nisu svjesni s kime su se uhvatili u koštac'

Image
u štrajku do daljnjeg /

Sindikalni povjerenik saniteta: 'Ni ministar ni ministarstvo nisu svjesni s kime su se uhvatili u koštac'

Organizacija prijevoza u domovima zdravlja sve je teža pa su ravnatelji jutros imali sastanak s resornim ministarstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joško Jurić, ravnatelj Doma zdravlja Šibenik ističe: "Stav ministarstva je taj da su oni nezakonito ušli u štrajk da nisu poštivali proceduru mirenja i najvjerojatnije će slijediti tužbe domova zdravlja prema sindikatu. Po mom mišljenju to treba završiti bez toga i treba se naći rješenje".

Vozači saniteta prijetnji i tužbi se ne boje. Poručuju, štrajkom ne krše zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božo Jakelić, vozač sanitete Doma zdravlja Šibenik ističe: "Ne bojimo se, imamo veliku odgovornost prema pacijentima zato svih ovih 11 godina nismo išli na ovaj veliki korak. Drastični korak, a sad ministre je dosta".

"Ako će oni zaoštravati to i neće prionuti rješavanju problema onda idemo na obustavu rada jer mi to možemo po zakonu jer nismo potpisnici kolektivnog ugovora", dodaje Vladimir Markuš, voditelj vozača saniteta Sindikata medicinske sestre i tehničari zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ministarstva i danas bez reakcije, a premijer poručuje: "Tražit ću ministra zdravstva da izanalizira te zahtjeve i da vidimo što se može napraviti. Ako ima nekih diskrepancija u koeficijentima vidjet ćemo što možemo napraviti".

Vozači saniteta od svog zahtjeva neće odustati. Traže da se na razini cijele države ujednače koeficijenti zbog kojih se njihove plaće razlikuju i po 1500 kuna ovisno o županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo