NOVE INFORMACIJE / RTL dobio službenu potvrdu: Zbog koronavirusa KBC Zagreb otkazao operacije!

Ubuduće će se javnost obavještavati samo ako nalazi budu pozitivni kako se ne bi dizala nepotrebna panika

25.2.2020.
18:40
VOYO logo

Nije bilo pitanje hoće li, nego kada će. Prvi zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj je 26-ogodišnjak iz Zagreba koji je prošli tjedan s djevojkom bio na nogometnoj utakmici u Milanu.

Mladić ima blaže simptome, nalazi se u izolaciji zagrebačke Klinike "Dr. Fran Mihaljević". Još se čekaju nalazi za devetero pacijenata iz Rijeke, a novi sa simptomima javili su se i u Puli i Koprivnici. Nalaz koji je potvrdio prvoga oboljelog od koronavirusa u Hrvatskoj stigao je u 11.50 sati. Potvrdio je to, ni više ni manje, nego predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo prvog pacijenta kojem je potvrđen koronavirus i nalazi se u Zagrebu u Klinici 'Dr. Fran Mihaljević'. Riječ je o mlađem čovjeku, blaži je oblik bolesti. On je izoliran i njegovo stanje je za sada dobro", kazao je premijer Andrej Plenković.

Oboljeli je bio od 19. do 21. veljače u Milanu na nogometnoj utakmici s djevojkom. Riječ je o 26-godišnjem mladiću, koji je zaposlenik Ericsson Nikole Tesle, potvrđuju iz tvrtke. U petak 21. veljače je, kažu, bio na poslu, a u nedjelju je primljen u bolnicu sa simptomima bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je sve sa zaraženim bio u kontaktu ministar zdravstva Vili Beroš nije otkrio.

"U prilici smo, što već i jesmo napravili, detektirali smo sve moguće kontakte i prema njima će se postupati na adekvatan način. Za one koji su bili u neposrednomkontaktu vjerojatno ćemo organizirati karantenu, za sve ostale zdravstveni nadzor, upravo sukladno preporukama koje vrijede i kojih se drži čitav svijet", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladić je u izolaciji, jedini kontakt mu je onaj s liječnicima.

"Dobiva terapiju, sve dobiva ono što treba. Nema ništa sad tu neuobičajeno ili iznimno u ovom trenutku što bi nas trebalo zabrinjavati", navela je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Klinici je još pet osoba u izolaciji. Nalazi se čekaju, kao i za devetericu muškaraca iz Rijeke koji su se vratili iz Italije, a rade u talijanskoj tvrtki u kojoj ima zaraženih.

Pojavom koronavirusa u Hrvatskoj podiže se stupanj pripreme i obrane na višu razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sanitarnih inspektora nema dovoljno, ali smo se mi u ovom slučaju reorganizirali na način da smo iz unutrašnjosti povukli dio inspektora na granične prijelaze tamo gdje je to bilo potrebito, gdje se očekuje najveća koncentracija dolazaka", izjavio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Krizni stožer, iz kojeg već danima govore kako je pitanje vremena kada će se prvi slučaj pojaviti u Hrvatskoj, i danas umiruje. Ali broj lokacija za karantene se povećava. Zasad ministar ne otkriva više detalja. Ipak, zna se da nalaza pacijenata sa simptomima iz Rijeke, Pule i Koprivnice još nema. Oni će se znati tijekom večeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno, ubuduće će se javnost obavještavati samo ako nalazi budu pozitivni kako se ne bi dizala nepotrebna panika. Ističu da stvarno nema potrebe za panikom i da se zaraženi mladić oporavlja.

Također, RTL doznaje da KBC Zagreb otkazuje operacije i da će se obavljati samo hitni slučajevi. Potvrdio je to pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor u KBC Zagreb Milivoj Novak. U drugim bolnicama sve je normalno i radi se po planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo