TJEDAN DANA PRIJE IZBORA / RTL otkriva: Kukuriku koalicija osvaja 85 mandata!

RTL ekskluzivno donosi rezultate drugog velikog predizbornog istraživanja javnosti i projekciju sedmog saziva Sabora. Istraživanje je na četiri tisuće ispitanika u 10 izbornih jedinica provela agencija GfK od 15. do 25. 11. 2011. godine.

27.11.2011.
18:30
VOYO logo

GfK - Centar za istraživanje tržišta proveo je za RTL Televiziju veliko istraživanje javnog mnijenja uoči izbora za Hrvatski sabor. Istraživanje je provedeno od 15. do 25. studenog 2011. godine na ukupnom uzorku od 4 tisuće punoljetnih ispitanika. U svakoj od 10 izbornih jedinica telefonski je ispitano 400 ispitanika.

Za svaku izbornu jedinicu uzorak je bio kvotni i to prema idućim varijablama: udio županije (odnosno Grada Zagreba) u izbornoj jedinici, ruralno/urbano, spol, dob, obrazovanje.

Mjesta u Saboru (ukupno 140) izračunata su korištenjem D'Hondtove metode. Izračun je rađen samo na onim ispitanicima koji su rekli da će sigurno ili vjerojatno izaći na izbore, odnosno na onima koji su se izjasnili za bilo koju stranku. U izračun nisu ušli neodlučni i oni koji ne žele reći za koga će glasati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju, Kukuriku koalicija uvjerljivo preuzima vodstvo. Osvaja većinu s 85 saborskih mandata, a HDZ odlazi u opoziciju s 39 zastupnika. Uspoređujući s prošlim istraživanjem, Kukuriku gubi pet mandata, a HDZ osvaja dodatna četiri.

U odnosu na raspušteni saziv Sabora jačaju HSP s 4 zastupnika i Hrvatski laburisti koji osvajaju 3 mjesta.

HDSSB ostaje na 4 zastupnika s koliko su i zaključili šesti saziv Sabora. Iznenađenje istraživanja je nezavisni Don Ivan Grubišić koji ulazi s čak 2 mjesta u Sabor. Vraća se i HSLS s jednim zastupnikom, kao i HSS.

Jedan mandat ide i koaliciji Blok umirovljenika koju vodi bivši premijerski kandidat SDP-a Ljubo Jurčić.

No, malo je vjerojatno da ima mjesta za promjene. Ostvare li se predviđanja ove ankete - 61% birača već je odlučilo za koga će glasovati, 26% je neodlučnih, a 13% ne želi reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultate istraživanja pogledajte i u priloženim grafikama te videozapisu.

RTL Danas u ponedjeljak donosi rezultate istraživanja po izbornim jedinicama koje ćete moći proučiti i na .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo