ŠEPURINE PROPADAJU / RTL OTKRIVA: Milijun četvornih metara jedne od najatraktivnijih lokacija na jadranskoj obali zatrpava građevinski otpad

Prostor je u međuvremenu postao ilegalni deponij za građevinski i glomazni otpad

3.5.2021.
19:40
VOYO logo

Nakon što je 2008. godine od centra za obuku hrvatskih specijalaca u Šepurinama kraj Zadra odustala vojska - objekt propada. Čak milijun četvornih metara jedne od najatraktivnijih lokacija na jadranskoj obali zatrpava građevinski otpad, a zbog imovinsko-pravnih odnosa, nitko je ne želi.

Nekadašnja vojna baza

Nekadašnja elitna vojna baza, mjesto gdje su se obučavali hrvatski komandosi, 13 je godina devastirana i smećem zatrpana divljina iako je riječ o velikoj i atraktivnoj zelenoj površini uz more.

''U našem prostornom planu mi te Šepurine u jednom dijelu imamo kao sport i rekreaciju, a u drugom dijelu imamo kao turističku zonu'', izjavio je Emil Ćurko, gradonačelnik Nina.

Zainteresiranih investitora već je bilo, ali neriješeni imovinsko-pravni odnosi blokirali su ulaganja. Od 110 hektara koji su nekada bili unutar žice vojne baze, građani tužbama traže povrat ukupno 30 hektara u Jugoslaviji im oduzetog zemljišta. Nije pomoglo ni što su nakon MORH-a Šepurinama upravljale različite državne agencije i ministarstva

''U ova 3-4 moja mandata te Šepurine su prošle upravljanje DUUDI-ja. AUDI-ja, Ministarstva državne imovine i evo sad na koncu Ministarstvo graditeljstva upravlja s tim, ali ja mislim da pravo rješenje će biti tek kad se te Šepurine dođu u vlasništvo jedinica lokalne samouprave'', rekao je Ćurko.

Grad Nin zagovara novu katastarsku izmjeru dijela koji je neosporno državni, a iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine su nam potvrdili kako se „analiziraju eventualne mogućnosti za djelomičnu realizaciju projekta''.

Vojni hangari su u potpunosti devastirani. Željezo sa njega, ali i sve ostalo je odneseno i opljačkano. Očito je kako su pilani i veliki željezni stupovi. Prostor je u međuvremenu postao ilegalni deponij za građevinski i glomazni otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nije prvi put /

VIDEO Sumnjiva tekućina curi u Splitu. Na teren izašli policija, vatrogasci, inspektor, CIAN

Image
nije prvi put /

VIDEO Sumnjiva tekućina curi u Splitu. Na teren izašli policija, vatrogasci, inspektor, CIAN



Grad Nin inicirao je zatrpavanje nekadašnje zrakoplovne piste zbog ilegalnih utrka koje su se tamo održavale, a nakon toga se ilegalno zatrpavanje udomaćilo. Više kamiona i kombija snimili smo i danas.

''Problem je počeo negdje iza poplava 2018. kada su se velike količine otpada slile zbog kiše na području Dugog otoka, grada Nina i Zadra. Naravno, najjeftiniji način odlaganja je očito bio odlaganje na Šepurinama…Još uvijek čekamo odgovor od okolišne inspekcije i Ministarstva državne imovine'', izjavila je Danira Travica, voditeljica Zelenog telefona udruge Eko Zadar.

Prostor od milijun kvadrata šume premrežene putovima još uvijek privlači ljubitelje adrenalina, ali i turiste koji se ne mogu načuditi gdje se nalaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo