VITOMIR MARIČIĆ POSTAVIO REKORD / RTL-ov Boris Mišević zaronio sa svjetskim prvakom u ronjenju na dah! Pogledajte kako je to izgledalo

Image
Foto: RTL

Riječanin Vitomir Maričić postavio je novi nacionalni rekord

17.8.2022.
20:10
RTL
VOYO logo

Spektakularne snimke i odlične vijesti o novom svjetskom uspjehu hrvatskog sporta stižu nam s Bahama. Svjetski prvak u ronjenju na dah Riječanin Vitomir Maričić, postavio je novi nacionalni rekord! Sa stereo perajama Maričić je zaronio na dubinu od 101-og metra.

Natjecanje je održano u takozvanoj plavoj jami na Bahamima, nevjerojatnom prirodnom fenomenu, najvećoj jami koja je ikada otkrivena u oceanima. Plava rupa duboka je 200, a široka 25 metara što čini idealne uvjete za ovo elitno natjecanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječanin je, bez peraja, zaronio na 80 metara dubine, te je na ovom natjecanju ukupno zauzeo 3. mjesto u disciplinama koje se boduju.

RTL-ov reporter Boris Mišević u Opatiji je uskočio u more i razgovarao s Maričićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

101 metar. Koliko vremena na dah provedete pod vodom bez zraka?

To ovisi o disciplini koju radimo. U 101 metar sam napravio nacionalni rekord. Najdublje što sam ronio u drugoj disciplini je bio 107 i taj zaron je bio kraći nego na 101. Dubinski zaroni traju 3 do 4 minute, ako je tehnika u redu zna se i razdužiti ali maksimalno 5 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu razmišljate dok ste 100 metara pod vodom?

Sva ova priprema i neke tehnike disanja, meditativne tehnike koje koristimo mi koristimo 5-10 minuta prije zarona. Tam ose odradi cijeli zaron, ako se tamo dobro posloži tijelo i um onda zaron ide u automatizmom i sve je vrlo jednostavno. U tom jednom flowu smo i sve funkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se čovjek priprema tjelesno? Pretpostavljam da je i mentalno bitno.

Neke bazične pripreme kao i svaki drugi sport ovisno o periodu sezone. Specifične pripreme, teško je simulirati tako veliku dubinu i more iako imamo niz programa koji to simuliraju u bazenu. Treba otići negdje roniti duboko, biti izložen narkozi i pritisku. nakon nekog vremena čovjek se nauči opustiti u tom ambijentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li kao mali gledali film Big Blue?

Svaki dan sam ga gledao. Prije nego sam ga gledao, ne znam kako sam došao na tu ideju, kao mali sam ronio školjke i bila mi je želja da budem ronioc na dah i ostvarim nešto, zaronim duboko i vidim kako taj svijet funkcionira. Živim svoj san.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maričić je Miševiću na kraju pokazao kako izgleda ronjenje na dah. Više pogledajte u nastavku:

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo