KOD MALJEVCA / RTL-ov reporter u noćnoj ophodnji s graničnom policijom: 'Krijumčari su sve agresivniji'

Hrvatska granica prema susjednoj BiH od početka godine izložena je tihom migrantskom valu

30.8.2018.
20:30
VOYO logo

Kod Velike Kladuše tisuće migranata pokušavaju se dokopati zapadne Europe najkraćom rutom kroz Hrvatsku od svega 50-ak kilometara. Sva složenost nadzora granice može se vidjeti tijekom samo jedne noći boravka u ophodnji s graničnom policijom kod Maljevca. RTL-ov reporter Zoltan Kabok bio je ondje u noćnoj patroli.

Baza cetingradske granične policije. Ovdje je smješten stožer koji prati razvoj migrantske krize. Iako se sve doima mirno, iza ovih zidova radi se punom parom. U što se uvjerava i prvi čovjek policije, tijekom redovitog radnog obilaska. Gdje su krizne točke na granici dugoj 55  kilometara prema BiH? Za nadzor treba opreme, ali i dodatnih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša policija je fleksibilna ona je mobilna i ona se može rasporediti u vrlo kratkom vremenu tamo gdje je u tom trenutku najpotrebnije", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Teku posljednje pripreme upravo za taj raspored duž granice. Noć zahtjevna za nadzor granice i svatko zadužuje, ono što je najpotrebnije. Dio uz granicu je slabo naseljen. No s onima koji ovdje žive policija ima dobru suradnju. Kada su migranti u pitanju, to je kažu stara usavršena metoda  - koja je polučila rezultata.

"Tu i tamo sam poneke vidio obavijestio sam odmah hrvatsku policiju oni su odmah intervenirali", kaže Milan Jurčević iz Ruševice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa se ne prepušta slučaju. Nekoliko je prstena osiguranja, a posebno važnu zadaću imaju djelatnici krim-policije. Oni u borbi s krijumčarima nailaze na svakakve bizarnosti. Cijena  za to je 500 do čak 5000 eura. 

"Bilo je situacija da su krijumčari jednostavno uzeli novac migrantima i postavili su table s natpisom Slovenija, a do Slovenije ima 50-tak kilometara", kaže Nenad Štetić, policijski inspektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promet večeras na ovom mjestu gdje je susjedna BiH udaljena svega stotinjak metara nadziru interventni policajci, iako to nije njihova primarna zadaća uskaču kada zatreba. Sumnjiva su uglavnom kombi vozila, no noću svako treba zaustaviti, ali i biti pripravan. Jer krijumčari su sve agresivniji.

"Takve osobe su spremne na nasrtanje recimo vozila na policijskog službenika kao i uporabu vatrenog oružja s njegove strane. U većini slučajeva su i naoružani", kaže Antonio Flegarić, pripadnik intervnetne policije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Granica s BiH, ona velika kod Maljevca je osvijetljena i migrantima za prelazak najčešće orijentir. Ovaj prostor između granice Hrvatske i BiH iznimno je teško nadzirati. Prije svega zbog nepristupačnog terena. Više kilometara makadamskih cesta. Terena koji je još uvijek miniran te naravno godišnjeg doba. Kukuruzišta su vrlo blizu granice i većina migranata koristi upravo ovakve prostore da bi se iz BiH dokopali Hrvatske. 

No da bi to učinkovito spriječili policija koristi ova vozila. Policijski službenici koji rade namobilnim termovizija rade obavještano osjetlljiv posao. Zato snimamo s leđa. No procedura – nije tajna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Putem termovizijskog nadzora vidi se njihovo kretanje tako da je lakše kolegama objasniti gdje su, navigirati kolege u slučaju da isti počnu bježati ili se skriju", kažu nam u graničnoj policiji. 

No složit će mnogi uz svu silnu tehniku, najbolji nadzor granice je ovaj. S noge na nogu, i više desetaka kilometara tijekom noći. Najpouzdaniji, ali i i najisrpljujući dio posla smjene koja traje od zalaska do izlaska sunca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo