optužnica još nije potvrđena / RTL-ova kamera snimila 80.000 stranica velik spis u aferi Agrokor: 'Suđenja neće biti još dvije-tri godine'

Bez obzira na opsežnost spisa i optužnice, branitelji smatraju da tužiteljstvo nije napravilo svoj posao kako treba

17.9.2020.
20:35
VOYO logo

Planina papira koja leži na podu sobe zagrebačkog Županijskog suda bit će temelj za odluku o osnovanosti optužnice protiv Ivice Todorića i 14 suoptuženika.

Spis trenutačno ima oko 83 tisuća stranica i rezultat je gotovo trogodišnje istrage. Tijekom daljnjeg postupka mogao bi se i udvostručiti s obzirom na podneske koje će ulagati i jedna i druga strana, a cijeli spis iznjedrio je optužnicu od 459 stranica.

Spis bi trebao sadržavati dokaze o svim malverzacijama od 2006. do 2017. preko kojih su, prema optužnici, Ivica Todorić i najbliži mu suradnici Agrokor oštetili za milijardu i 240 milijuna kuna.

''Ovaj spis izaziva veliku pozornost javnosti radi izuzetno velike imovinske koristi koja se stavlja na teret prvooptuženiku, i radi određenih društvenih i političkih implikacija'', kaže Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.

Afera je specifična i po broju optuženika zbog čega bi, kako predviđa branitelj jednog od optuženih članova Uprave Agrokora, bude li optužnica potvrđena, tempo procesa mogla diktirati upravo obrana.

''Znate, kada imate pet optuženika, tada sud odlučuje kada će se nešto dogoditi, a kad ih imate 15, tada odlučuje obrana. Dakle, sasvim sam siguran da sljedeće dvije ili tri godine, ozbiljne rasprave u ovom predmetu neće biti. Imat ćete priču oko nezakonitih dokaza, nakon toga će se sve lagano razvodniti i trajati prije nego što počne ozbiljnija rasprava'', kaže Ljubo Pavasović Visković, branitelj Ivana Crnjca.

Bez obzira na opsežnost spisa i optužnice, branitelji smatraju da tužiteljstvo nije napravilo svoj posao kako treba, nego su optužnicu podigli protiv previše ljudi s nedovoljno dokaza i lopticu prebacili na sud.

''Mi ćemo sada gledati u trakavicama koje će trajati, bojim se, ne pet, nego možda deset ili petnaest godina, jer se radi o ozbiljnom procesu, u kojem imate preko stotine svjedoka, niz dokumenata i neopdhodna vještačenja, dakle niz okolnosti, ulazimo u sferu postupka koji ćemo godinama i godinama pratiti, a mnogi će u njemu i ostarjeti'', kaže Mate Matić, branitelj Mislava Galića.

A kako je zgrada Županijskog suda prilično oštećena u potresu, još se ne zna ni gdje bi se suđenje s tolikim brojem optuženika i odvjetnika, ako do njega dođe, trebalo održavati.

''Imamo jednu prostoriju koja je osposobljena, dvoranu u kojoj su bile mnoge velike rasprave, to je druga najveća dvorana na Županijskom sudu. Imamo dvije dvorane na Općinskom kaznenom sudu i jednu na Općinskom građanskom sudu, ocijenit ćemo koja je najprimjerenija", kaže Turudić.

U svakom slučaju, već znamo za optužbe da je obitelj Todorić na račun firme putovala na piće u New York pa na skijanje u St Moritz, i na plažu na Maldivima. Kako će na njih odgovoriti pred sudskim vijećem, još ćemo se načekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo