optužnica za ratno profiterstvo / RTL-ova reporterka pričala sa Sanaderom: 'Dojma sam da ni on sam nije očekivao presudu za Hypo'

'U ovom trenutku ne želi vršiti pritisak na sud jer je s ovim tu definitivno najčešći gost na Zrinjevcu'

22.10.2018.
18:50
VOYO logo


Ivi Sanaderu je optužnica za ratno profiterstvo druga nepravomoćna osuđujuća presuda. Za aferu Hypo dobio je dvije i pol godine zatvora, a u slučaju Planinska ranije je osuđen na 4 i pol godine zatvora. Sveukupno 7 godina zatvora. 

Porasla je i ukupna novčana kazna. Zbog ratnog profiterstva mora vratiti 3 i pol milijuna kuna, a zbog primanja proviziije u aferi Planinska 17,4 milijuna kuna. Sve ukupno gotovo 21 milijun kuna. Naravno, ako i kada presude postanu pravomoćne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana Ivanda Rožić reporterka RTL-a koja godinama prati suđenja bivšem premijeru tvrdi kako su obje presude Sanaderu nepravomoćne te da se radi o dugotrajnom procesu. "Sutkinja treba napisati presudu, obrazložiti je, dostaviti je strankama, nakon toga stranke imaju pravo žalbe koje su najavljene u slučaju afere Hypo, a tek nakon njih predmet se seli na Vrhovni sud koji odlučuje u slučaju. On može potvrditi presudu Županijskog suda ili je odbaciti", kazala je.

Ako se potvrdi afera Planinska, Sanader ide u zatvor

Što se tiče afere Planinske, taj predmet je još na Vrhovnom sudu. "Sjednica optužnog vijeća još uvijek nije zakazana, a kad bude zakazana i u slučaju da se ona potvrdi, Sanader odmah ide na odsluženje kazne zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo će ići u Remetinec, u centar za dijagnostiku, onda se promatra i vidi se koji je zatvor najbolji za odsluženje određene osude. Ne valja ništa prejudicirati", kazala je. Što se tiče afere Hypo, objašnjava, Sanader neće u zatvor s obzirom na kaznu zatvora koju je odslužio, dakle istražni zatvor u inozemstvu i Hrvatskoj.

Presuda mora biti pravomoćna da bi mu se oduzeo novac

Sud mu je danas naložio da vrati više od 3,5 milijuna kuna. Ranijom presudom traže povrat 17 i pol milijuna kuna. Ivanda Rožić objašnjava i što to znači za Sanadera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sudac kaže da mora netko vratiti u roku od 15 dana tu se misli na pravomoćnu sudsku presudu. S obzirom da je ova presuda nepravomoćna mora se čekati potvrda Vrhvnog suda i tek tada se oduzima novac.

U ovom slučaju, s obzirom da mu je 8 godina blokiran znatan dio imovine, 2/3 kuće u Kozarčevoj, stan u Splitu, zemljište u Braču, veliki dio umjetnina i skupocjene satove, iz toga će se uzeti novac koji bi Sanader trebao vratiti", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne želi vršiti pritisak na sud'

Iako je Sanader nakon presuda spretno izbjegao novinare, RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić je s njim ipak uspjela razgovarati. "Kratko sam razgovarala s njim u sudskom hodniku. Stekla sam dojam da ni on sam nije očekivao presudu za Hypo.

S druge strane stekla sam dojam da u ovom trenutku ne želi vršiti pritisak na sud jer je s ovim tu definitivno najčešći gost na Zrinjevcu, s obzirom da su mu sudski procesi zaredani. Već ga sutra čeka novi proces pa je to jedan od razloga. I sam je rekao da ne želi ništa komentirati, čeka da presuda bude pravomoćna, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo