Lalić i Macan / RTL-ovi analitičari o izborima: 'Bilo je ovo puno buke za nešto'; 'Za tri godine slijedi val promjena'

"Ovo je početak vala promjena, imamo potencijala za promjene. Sve ovisi o njima, kako će vladati", kazao je Macan

31.5.2021.
9:55
VOYO logo

Komentatori RTL-a u izbornoj noći prof. Dražen Lalić i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan vrlo su jasno analizirali trendove koji su se na izborima jučer dogodili.

"Ovo je početak vala promjena, imamo potencijala za promjene. Sve ovisi o njima, kako će vladati. Vidjeli smo neke nezavisne koji vladaju već x mandata, dakle bitno je da imaju dobre rezultate i dobivat će podršku. I ovi sada, oni nisu samo nezavisni, imamo i stranke, platformu i Možemo!, imamo Centar...ako ostvare dobre rezultate imaju veliku šansu za tri godine mijenjati političku scenu u Hrvatskoj", kazao je Macan. 
"Očito je da se stari akteri nisu uspjeli na vrijeme prilagoditi promjenama", zaključio je Dražen Lalić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno je da su velike stranke dobile poruku da se moraju hitno mijenjati", dodao je Macan.

Kazna za Škoru

Komentirali su i situaciju u dva najveća grada. Na pitanje je li Škoro na kažnjen jer je pokazao u kampanji da ne poznaje Zagreb, Macan je kazao: "On je kažnjen prvenstveno zbog ovakve kampanje i ovo je maksimum ovakve kampanje u Zagrebu. Čudo je da je dobio 30 posto. U nekim normalnim okolnostima, ovakva kampanja ne može dobaciti do 10-15 posto u Zagrebu, ali je skupio dosta sa svih strana jer ima puno razočaranih nakon prvog kruga." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lalić je istaknuo da ga je Škoro ugodno iznenadio što je pozvao na pljesak Tomaševiću.

Macan je primijetio da je pobjeda Tomaševića bila zapravo referendum i da se puno toga ne bi dogodilo da nije bilo uvjerljive pobjede Možemo u prvom krugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nove karte nakon izbora /

Analitičari: 'Škoro je pomogao Tomaševiću, a pobjeda Puljka je veliki neuspjeh HDZ-a.' Evo zašto bi Split brzo mogao na nove izbore

Image
nove karte nakon izbora /

Analitičari: 'Škoro je pomogao Tomaševiću, a pobjeda Puljka je veliki neuspjeh HDZ-a.' Evo zašto bi Split brzo mogao na nove izbore

RTL-ov Zoran Šprajc ipak je primijetio da unatoč tome što je Domovinski pokret ostvario što je naumio, a to je da je ojačao u Zagreb, da će se morati prije ili kasnije suočiti s činjenicom da njihov lider gubi. "Kakav je to pobjednički pokret ako ti lider stalno gubi. Tu će se morati nešto promijeniti", rekao je.

Istaknuo je ipak da je skeptičan prema stvarnim promjenama u Zagrebu, Splitu i ostalim mjestima gdje je došlo do promjene vlasti. "Ponedjeljak će biti normalan dan, pitanje je kad će se promjena vidjeti", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak kraja Andreja Plenkovića?

Lalić je pak komentirao da je pobjeda Ivice Puljka u Splitu ponajviše poraz HDZ-a i Andreja Plenkovića.

"Mislim da je ovo ipak više poraz HDZ-a, nego pobjeda Puljka i to prije svega poraz Andreja Plenkovića. Vice Mihanović nije bio njegov prvi kandidat, ali drugi je bio. On je njegov pik i u četvrtak prije tri dana se šetao i izjavio: Pobijedit ćemo u Splitu i Dalmaciji. Mislim da je to još jedan u nizu pokazatelja da Plenković s ovim načinom kojim komandira HDZ-om bez da pita druge ljude i surađuje, da se sve gleda njega i sluša što će on reći, da ne čini dobro ni HDZ-u ni Splitu ni Dalmaciji ni Hrvatskoj i čak bih ocijenio da ćemo ove lokalne izbore pamtiti kao početak kraja velike karijere Andreja Plenkovića", smatra Lalić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno je totalni reset jer je narodu dosta. Ne možete dovesti Ćiru Blaževića pa će nešo promijeniti zadnja dva dana. Kampanja se mora voditi neko vrijeme i morate znati što se događa, oni su dosta tu improvizirali i ovo je rezultat. Klima im se", zaključio je Macan.

Macan je zaključno kazao da su neke utvrde HDZ-a, SDP-a i IDS-a "zdrmane" i te stranke "moraju razmisliti kako se pomladiti, kako dovesti nova lica, i kako promijeniti politike, jer ove stare politike ne prolaze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je puno buke i svađe i prljavštine, dakle puno buke, ali za nešto. Volio bih prisustvovati recimo predsjedništva HDZ-a da vidim hoće li i dalje zabijati glavu u pijesak ili će reći da se nešto mora riješiti. Jako puno stvarnih problema građana postoji. Ovo je poruka, oni koji su umjereni, koji se bave konkretnim pitanjima i bave se problemima običnih ljudi, imaju nove kadrove, ideje i politike, oni imaju više šansi ubuduće od starih, sklerotičnih političkih aktera, ako se oni ne promijene", zaključio je Lalić.

"Veliki gubici"

Krešimir Macan, nakon prospavane noći, kazao je pak za RTL-hr da su najveći dobitnici glasači - pokazalo se, kaže, da se stvari mogu promijeniti. Tri godine, ako toliko bude do idućih izbora (europarlamentarnih, a potom i parlamentarnih), bit će dovoljno da se nova lica dokažu, a onda, kaže Macan, ide val promjena na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je nemoguće da se postojeći promijene. Oni su kao noj u opasnosti, ne priznaju da su se dogodile promjene", kaže Macan i dodaje da je HDZ-ova "kolosalna pobjeda" kako ju je nazvao premijer Plenković, ostvarena uz ogromne gubitke. "Jest kolosalna kad se pogledaju neke brojke, ali u prvom krugu su izgubili 50 tisuća glasova u odnosu na 2017. godinu po županijama. To je gotovo 10 posto. To je trend", upozorio je Macan.

"HDZ će i dalje biti stožerna stranka na desnici, ali će se morati mijenjati da im se ne dogodi ovo što se dogodilo SDP-u", kazao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo