DEVETA IZJEDNAČENA / RTL-ovo istraživanje: Kukuriku osvaja gotovo sve izborne jedinice!

RTL objavljuje projekciju sastava sedmog saziva Hrvatskog sabora na temelju novog velikog istraživanja javnosti: Kukuruku koalicija uvjerljivo pobjeđuje na izborima 4. prosinca. Donosimo rezultate po izbornim jedinicama.

28.11.2011.
18:30
VOYO logo

Istraživanje GfK za RTL na 4.000 ispitanika provedeno od 15. do 25. studenog, koje smo u nedjelju ekskluzivno objavili pokazuje da bi Kukuriku koalicija u Saboru imala 85  mandata, a HDZ bi otišao u opoziciju s upola manje zastupnika - njih 39. Ostale opcije ostvaruju patuljaste rezultate - Glavašev HDSSB i Stranka prava po 4 mandata, Lesarovi laburisti 3, a malo iznenađenje izbora mogao bi biti umirovljeni splitski svećenik Ivan Grubišić, koji po ovom istraživanju osvaja čak 2 mandata u Saboru! Nakon četiri godine vlasti, HSS bi s jednim zastupnikom ipak ostao parlamentarna stranka, a jednako bi dobio i Blok umirovljenici zajedno bivšeg socijaldemokratskog premijerskog kandidata Ljube Jurčića te HSLS, koji bi imao jednog zastupnika, ali ne u devetoj, Budišinoj, nego u prvoj, Kosorovoj izbornoj jedinici.

Hrvatski laburisti-stranka rada i Hrvatska stranka prava dobile bi svaka po 5, a Glavašev HDSSB ostao bi na 3 mandata. HSLS bi se vratio s jednim zastupnikom,a toliko bi dobila i koalicija Blok umirovljenici zajedno, PGS i HRS.

No, ima još prostora za promjene - od onih koji kažu da će izaći na izbore čak 32% ne zna za koga će glasati, dok 11% ne želi reći.


A kako stvar izgleda po izbornim jedinicama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju, na predstojećim izborima Kukuriku koalicija pobjeđuje u gotovo svim izbornim jedinicama - tek u jednoj, devetoj, imaju isti broj mandata kao i HDZ.

Premijerski kandidat Zoran Milanović u svojoj I. izbornoj jedinici osvaja 8 mandata protiv ministra vanjskih poslova, Gordana Jandrokovića na čelu HDZ-ove liste, koja dobiva 3 zastupnika. HSLS ovdje dobiva jedini mandat - u Sabor bi ušao Velimir Srića, a po jedno mjesto osvajaju i HSP i Laburisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U II. izbornoj jedinici, gdje su suparnici koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić i ministar gospodarstva Đuro Popijač - nitko treći nema šanse: Kukuriku osvaja 10 zastupnika, a ostala 4 idu HDZ-u.

U III. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju i Međimursku županiju, šef HNS-a Radimir Čačić osvaja 10 mandata, HDZ-ov ministar policije Tomislav Karamarko 3, a šef Laburista Dragutin Lesar preostali jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slavonskoj, IV. izbornoj jedinici, SDP-ova Biljana Borzan nosi 7 mandata, a moćni HDZ-ov utemeljitelj Vladimir Šeks 4. Glavašev HDSSB osvaja 3 mandata, jedan više nego što je pokazivalo prošlo istraživanje.

Jadranka Kosor odabrala je V. izbornu jedinicu za svoju, ali i tu pobjeđuje Kukuriku - Igor Dragovan dobiva 7 mandata. Kosor odnosi njih 5, što ipak nije najbolji HDZ-ov rezultat u zemlji. Po jedan mandat ide i HSP-u i HDSSB-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U VI. izbornoj jedinici sisačka županica na prvom mjestu liste osvaja 9, a HDZ s Ivanom Šukerom samo 4. Jedinog zastupnika tu osvaja i Blok umirovljenici zajedno, ali to nije Ljubo Jurčić, koji nosi sve njihove liste.

Damski ogled u VII. izbornoj jedinici, između potpredsjednice SDP-a Milanke Opačić i ministrice financija Martine Dalić osvaja također Kukuriku - dobivaju 8 zastupnika,HDZ 3, a još 3 idu manjim strankama - po jedan laburistima, pravašima i HSS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U VII. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Istarsku županiju i zapadni dio Primorsko-goranske županije vlada totalna dominacija koalicije IDS-a i SDP-a: osvajaju nevjerojatnih 13 od 14 mandata! Ministar obrane Davor Božinovićjedini HDZ-ovac koji će iz te jedinice ući u Sabor.

U IX. izbornoj jedinici - najbolji rezultat za HDZ! Samo u ovoj, ličko-dalmatinskoj jedinici, HDZ osvaja jednak broj mandata kao i Kukuriku - svatko po 6. Ipak nedovoljno da i Kerumova sestra Nevenka Bečić sjedne u Sabor. Po jedno mjesto osvajaju pravaši i nezavisna lista Ivana Grubišića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U X. izbornoj jedinici, splitsko-dubrovačkoj, premoć odnosi Kukuriku sa 7 mandata, jedan više od koalicije HDZ-a i Keruma, koji osvajaju 6 - opet nedovoljno da uđe i Kerumov šogor. Jedan mandat ide i Ivanu Grubišiću.

Rezultate istraživanja pogledajte i u priloženim grafikama i videozapisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo