pripreme za prave ispite / RTL s maturantima na prvoj probnoj maturi. Upisalo se čak 91 posto školaraca: 'Pod manjim sam stresom'

Prava matura učenike čeka za dva i pol mjeseca. Ovo je uvod za promjene u 2023. kada na ispitu iz hrvatskog jezika neće biti više i niže razine

15.3.2022.
21:30
VOYO logo

Nije dopušteno imati sat, mobitel ili  knjigu, bilo što, što bi moglo poslužiti prepisivanju. Iako nije prava, ista pravila vrijede i na probnoj maturi. Počeli su ispitom iz kemije. 

Teuta Galošević, maturantica Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu, kaže nam: "Mislim da je to jako dobro, dobijemo uvid kako će to izgledati za dva mjeseca na pravoj (maturi op.a). Pripremala se jesam, ali ne dovoljno koliko bih za maturu." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irma Kuzmanović, iz iste gimnazije, također govori: "Stvarno sam se veselila ovome. Sad imam uvid kako će izgledati prava i iskreno malo sam manje pod stresom nakon danas."

Pisanje probne državne mature traje mjesec dana. Škole same određuju vrijeme pisanja pojedinih ispita pa neće svi učenici kao na pravoj maturi iste ispite pisati u isto vrijeme. Organizacija nije bila nimalo lagana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu Damir Jelenski dao nam je detalje: "Ispite probne državne mature za glavne predmete organizirali smo unutar rasporeda, svaki tjedan imaju rupu od 4 sata u kojem pišu te ispite. Fiziku, kemiju, biologiju, izborne predmete-pišu utorkom u međusmjeni."

Za pisanje probnih ispita iz obveznih predmeta prijavilo se 91 % maturanata. Ova generacija nastavu pohađa po novim kurikulumima pa će i matura biti drukčija. Probni ispiti neće utjecati na ocjene, a ispravljat će ih nastavnici u školama. Cilj je priprema za pravu maturu koja maturante čeka za dva i pol mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, kaže: "Da se upoznaju sa sadržajem, konceptom i procedurom pisanja ispita. Poslao bih poruku svim maturantima da se suspregnu od svih mogućih načina dolaska do pitanja ili odgovora jer tako neće nikoga prevariti nego same sebe, jer neće moći provjeriti kolika je razina njihovog znanja. Sve ostalo je za njih kontraproduktivno."

Probne ispite iz hrvatskog i matematike pisat će i učenici trećih razreda kao uvod za maturu 2023. kada na ispitu iz hrvatskog jezika neće biti više i niže razine, već će svi pisati isti ispit. Uz to, iduće godine vraća se i prag prolaznosti za esej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo