strašan prizor / RTL s obitelji Pleše iz Kupjaka: U bujici im se podavila stoka. 'Žao mi je životinja. Nije im bilo pomoći'

Sve se dogodilo u noći. Šteta je veća od 3500 eura

1.10.2022.
20:04
VOYO logo

Ozalj i okolica noćas su bili bez struje, ali jutro im je ipak donijelo olakšanje. Kvar je otklonjen i život vraćen u normalu.

Gorski Kotar se oporavlja od druge poplave u samo dva tjedna. Prizori koji su dočekali obitelj Pleše iz Kupjaka - zgrozili su ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo tragovi na drvenim zidovima pokazuju do kuda je sezala voda. Ovdje je još prije dva dana bilo 39 janjaca i ovaca. Preživjelo je devet grla.

"Nekako sam uspio vrata otvoriti. Gledaš spasiti sto možeš spasiti. Na kraju je bilo 14 grla koje je još bilo živo. Koje su imali glavu iznad vode. To sam uspio sam izvuci. A ovo drugo jednostavno vidiš ih ispod vode podavljene. Tu nema vise pomoći ničega", ispričao je Toni Pleše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se dogodilo u noći. Šteta je veća od 3500 eura.

Više od 140 centimetara vode probilo je kod susjeda u podrum i kokošinjac. Stradalo je devet kokoši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je životinja. One su se tu utopile. Radi čega? Radi tuđeg nemara. Ja kad sam čuo susjede oko ovci mislio sam da su medvjedi ili vukovi provalili. Iziđem van. Poplava!", kazala je Andrea Tomšić.

Image
obilna kiša poplavila grad /

VIDEO Potop u Rijeci: Promet je u kolapsu, oštećene su zgrade, u gradu je ogromna poplava

Image
obilna kiša poplavila grad /

VIDEO Potop u Rijeci: Promet je u kolapsu, oštećene su zgrade, u gradu je ogromna poplava

Silina vodene bujice razbacala je drva i ogradu po dvorištu. Pokazuju rupu ispod državne ceste Rijeka - Zagreb koja bi sve to trebala progutati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sam potok je u nadležnosti Hrvatskih voda, a ovaj propust ispod ceste Hrvatske vode kažu da je od cesta. Oni kažu da je za njihove potrebe to dovoljno. Nadamo se nekom sastanku s njima, to je za sada samo prebacivanje loptice", rekao je Toni.

Zatražili smo očitovanje i jednih i drugih. Hrvatske vode su na naš upit odgovorile:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bujicu u naselju Kupjak koja svojim tokom prolazi kroz propust stare ceste Rijeka – Zagreb su Hrvatske vode kroz program održavanja uredile u gornjem toku, uzvodno od propusta. Za nizvodni dio napravili smo projektnu dokumentaciju, po rješavanju imovinsko pravnih odnosa isto planiramo urediti kao i gornji, uzvodni dio. Propust kroz cestu nije u nadležnosti Hrvatskih voda pa niti je bio obuhvaćen radovima niti projektom.

Ističemo da je kao i na brojnim drugim lokacijama, primijećen isti problem odnosno uslijed obilnih oborina sa šumskog zemljišta, a ovdje i sa okućnica stanovnika, nanesena je velika količina granja, trupaca, ostalog materijala pa i smeća koji su posljedično zatvorili propust i uzrokovali problem". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskih cesta su odgovorili:

"Na dijelu državne ceste DC 3 u naselju Kupjak oborinska odvodnja je izvedena kao otvoreni sustav te je kanalizirana u propuste. Objekt na adresi Kupjak 112 izgrađen je na katastarskoj čestici k.č. 483 K.O. Kupjak. S navedenom česticom graniče k.č. 497, 547 i 610 K.O. Kupjak koje su u vlasništvu Republike Hrvatske na upravljanju Hrvatskim vodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske ceste d.o.o. održavaju propuste i rigole koji su izvedeni na državnim cestama te nemaju uvida u održavanje potoka i oborinskih kanala s obzirom na to da za iste nismo nadležni."

Na širem području Ozlja 9000 kućanstava ostalo je bez struje. Kvar je otklonjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Struja je nestala negdje oko pola 10. Onda smo otišli spavati, što bismo drugo. Jako se sporo povlači. Jučer nisam mogao izići van s autom. Sad sam izišao i dospio do kruha. Da mogu kruh kupiti", potvrdio je Boris Marković iz Gornje Pokupje.

Dobili su vreće s pijeskom. Iz Stožera kažu iza njih je puno mirnija noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podijelilo se 1000 vreća s pijeskom odmah u početku, najlonska folija. Na mjestima gdje je bilo potrebno to se i postavilo sve zečje nasipe. Negdje je ostalo u pripravnosti pa ćemo pokupiti nazad da imamo za sljedeće situacije", kaže Stjepan Basar, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Ozlja.

Nadaju se da do njih neće doći, jer su vodostaji u padu i ne očekuju se nove obilnije oborine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike