daleko od kuće / RTL s vojnikinjama i vojnicima koji čekaju Novu godinu na granici s Rusijom

Hrvatski vojnici u misijama diljem svijeta Novu će godinu dočekati u vojnim bazama, tisućama kilometara daleko od svojih domova

31.12.2017.
19:00
VOYO logo

Bez obitelji proslavili su i Božić, nekima od njih to su bili prvi blagdani daleko od kuće. Kako slave u vojnim bazama u Poljskoj i Litvi zna Ivana Franić.  

Božićno drvce okićeno stotinama kilometara od kuće. Ovako izgledaju rijetki trenutci opuštanja hrvatskih vojnika u Litvi. Daleko od obitelji, prijatelja i vlastitog doma u blagdansko vrijeme nikome nije lako, no kao pravi vojnici ne priznaju da im teško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila sam svjesna toga da ću doći ovdje da u biti ovdje za blagdane daleko od obitelji pomirila sam se s tim isto kao svi pripadnici koji su tu samnom tako da pružamo podršku jedni drugima i družimo se i dobro je", kazala je skupnica Marija Perić, pripadnica 1. HRVCON-a eFP u Litvi. U misiji ojačane prednje prisutnosti u Litvi su već mjesec dana, pred njima je još pola godine na granici s Rusijom. U hrvatskom je kontingentu i 10 žena. 

"Ne nema olakšavanja mi smo svi kao jedan ne radimo razlike", kazala je Perić. Blagdane daleko od doma provodi 413 hrvatskih vojnika.
Najviše ih je u Litvi 187-ero, u Poljskoj je 71, u Afganistanu stotinu, na Kosovu trostruko manje. S manje od 10 vojnika hrvatska je vojska prisutna i u Indiji i Pakistanu, u Zapadnoj Sahari, Libanonu, te na brodovima u misijama Atalanta i Sophia.
U bazi kod mjesta Bemowo Piskie na sjeveroistoku Poljske stalan  podsjetnik koliko su daleko od doma.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božić su proslavili sa stotinama kolega iz Njemačke, SAD-a, Velike Britanije, Rumunjske i Poljske.   
"Prvi put je da smo daleko imali smo i tu svoj božićni ručak, druženje tako da, preživjelo se", kazao je vojnik Ivan Polić, pripadnik 1. HRVCON-a eFP u Poljskoj.

I večeras će novogodišnji tulum biti u istom vojnom sastavu i naravno bez kapi alkohola, jer misija je mejsto nulte tolerancije alkohola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram priznat drugačiji osjećaj nego prijašnjih godina, navikao sam biti s prijateljima i obitelji za blagdane, ali s obzirom na moj poziv normalno mi je to jednostavno", kazao je vojnik Matej Bigec, pripadnik 1. HRVCON-a eFP u Poljskoj. U mislim će, naravno, biti s najmilijima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo