POVIJEST DUGA 40 GODINA / RTL u domu Ivane Brlić Mažuranić. Tamo je napisala sva svoja djela, od roditelja u miraz dobila namještaj

Za sve posjetitelje ovdje bi se trebali održavati razne izložbe, predstave i koncerti.

8.7.2022.
7:45
VOYO logo

Otvorena su vrata doma neponovljive Ivane Brlić Mažuranić. Za osjetiti mjesto stvaranja književnice svjetskog glasa treba doći u Slavonski Brod. Ondje su i nastala njezina najveća književna djela - od Čudnovatih zgoda Šegrta Hlapića do Priča iz davnina.

U toj kući je Ivana Brlić Mažuranić živjela od svoje 18. godine. Bilo je to davne 1892. kada se udala za supruga, uglednog brodskog odvjetnika Vatroslava Brlića s kojim je imala sedmero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorica Brodskih spomenara Ivane Brlić-Mažuranić, Jasna Ažman kaže: "U ovoj kući je provela najveći dio svog života, više od 40 godina. Tu je napisala sva svoja djela, živjela je bogatim obiteljskim životom".

Image
ŠTO SE DOGAĐA? /

Slavonski Brod u 'ljubičastom', zrak izrazito loše kvalitete: 'Izgleda da idemo do potpune katastrofe'

Image
ŠTO SE DOGAĐA? /

Slavonski Brod u 'ljubičastom', zrak izrazito loše kvalitete: 'Izgleda da idemo do potpune katastrofe'

Svako djelo koje sada čitaju djeca u Hrvatskoj i svijetu, pisala je upravo u ovoj kući. Tu je i radni stol na kojem su nastala najljepša djela Ivane Brlić Mažuranić poput Priče iz davnine, nalazi se u blagovaoni, a ovdje je i restaurirani namještaj koji je od roditelja dobila u miraz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U miraz je stigao i namještaj iz spavaće sobe u kojoj je sada mnoštvo detalja.

Romana Tekić, ravnateljice Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda govori: "Original bunda s poznatog portreta koji je naslikao Antonini, otoman na kojem se ona voljela odmarati. Njene cipelice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogata je knjižnica, ali i salon s instrumentima. Tamo su se odvijala obiteljska druženja, sviralo se. I sama Ivana Brlić Mažuranić svirala je klavir i violinu.

Razvoj je to kulturnog turizma u gradu koji se brendira upravo po književnici. Na desetke tisuća učenika dolazi na ekskurzije svake godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljana Lončarić, direktorica Turističke zajednice Slavonskog Broda kaže: "To su viši razredi osnovnih škola koji naravno da kažemo su na ti s ovim multimedijskim i ovakvim projekcijama. Ovi novi sadržaji pridonijet će većoj turističkoj potražnji u gradu".

Za sve posjetitelje ovdje bi se trebali održavati razne izložbe, predstave i koncerti. Sve u čast književnici, punog imena Ivana Kornelija Emilija Henrietta Brlić Mažuranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo