Pokazali su da ih ima / RTL u općini u kojoj Romi, nakon popisa stanovništva, imaju pravo na dvojezične ploče. Ili i trojezične?

Image

Doznali smo kako se kaže 'Općina Orehovica', 'OŠ Orehovica' i još neke izraze. Doznali smo i što Romi u tom kraju i u Hrvatskoj doista trebaju

7.10.2022.
20:45
VOYO logo

Uživo u RTL-ovu emisiju Danas reporter Goran Latković javio se iz Orehovice koja se mijenja nakon popisa stanovništva. Kako su Romi ondje dočekali ovu vijest koja im podiže prava? "Romi su jako sretno što su dočekali, dobili pravo na dvojezične ploče ovdje u Orehovici", kazao je Latković koji je razgovarao s mještanima romske nacionalne pripadnosti.

Mladić Mateo s kojim je razgovarao Latković, zahvalio je svima koji su tome pridonijeli, rekao je da su sretni, zadovoljni. Za suživot u Orehovici kazao je: "Suživot je težak, ali svi smo zaposleni, djeca se školuju. I tako. Krpa se kraj s krajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SERIJAL O NOGOMETU I LJUDIMA /

Mještane Trnovca i Rome iz Paraga doslovno dijeli cesta. Suživot im je bolna točka: 'Institucije ne vide problem'

Image
SERIJAL O NOGOMETU I LJUDIMA /

Mještane Trnovca i Rome iz Paraga doslovno dijeli cesta. Suživot im je bolna točka: 'Institucije ne vide problem'

Potom je razgovarao s predsjednikom Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matjašem Oršušom: "Ne mogu reći točno kada se budu ploče postavljale. Imat ćemo sastanak sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj i sa saborskim zastupnikom, naravno, i s načelnicom Općine Orehovica."

U razgovoru uoči javljanja, kazao je Latković, Oršuš mu je govorio ne o dvojezičnim, nego o trojezičnim pločama. O čemu se tu radi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte, službeno priznati jezik Roma je romani ćhib kojega mi svi priznajemo, poštujemo, a u Međimurskoj županiji pričamo bajaški. U dogovoru s načelnicom općine i saborskim zastupnikom, s predsjednicom Saveza i s predsjednicima i članovima Saveza dogovoriti da postavimo trojezične ploče", objasnio je.

Orehovica će tako biti i Orvica. Oršuš je rekao kako će se ubuduće još nazivati Općina Orehovica i Osnovna škola Orehovica. Latkovića je zanimalo, na stranu višejezične ploče, što bi trebalo biti bolje što se tiče suživota, i to ne samo u Orehovici, nego i šire u Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno toga mora biti bolje. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti. Mi smo na popisu stanovništva pokazali da nas ima puno. Promjena mora biti, suživot mora biti bolji, kao i rješavanje problema u romskim naseljima, zapošljavanje, obrazovanje i sve ostalo", kazao je i najavio:

"Na sljedećim lokalnim izborima očekuje nas veliki zadatak i veliki pomak."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike