dodatni problem u zdravstvu / RTL-u potvrđeno: zbog manjka anesteziologa u Hrvatskoj operacije postaju upitne

Kako RTL doznaje, KB Dubrava nema dovoljno anesteziologa, a snalazi se tako da ih posuđuje iz drugih bolnica

30.3.2018.
18:43
VOYO logo

Druga najmodernija bolnica u državi vapi za anesteziolozima. Kako doznajemo, KB Dubrava traži pomoć iz KBC-ova Zagreb i Sestara milosrdnica. Predsjednica HUBOL-a i anesteziologinja Ada Barić Grgurević kaže: bilo je samo pitanje vremena kada će se velike bolnice suočiti s ovim problemom.

"Manjak anesteziologa koji je prije postojao u manjim bolnicama, tipa Gospića, Koprivnice, Virovitice, Dubrovnika pa i svih drugih bolnica u Republici Hrvatskoj sada se osjeti i u Zagrebu. I tu nikako ne smijemo zaboraviti Split koji ima veliki problem, a ima ga i danas", kazala je Barić Grgurević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema procjeni HUBOL-a kada se računa vrijeme za bolovanja, slobodne dane i rodiljne dopuste - u Hrvatskoj ih trenutačno nedostaje više od 100. Od 2013-te do kraja 2016-te Hrvatsku je napustilo 53-oje anesteziologa - 29 muškaraca i 24 žene i to prosječne starosti 42 godine.

Da ih nedostaje u KB Dubrava, dopredsjednik liječničke komore kaže i sam je čuo, ali nema potvrdu. Zato ima potvrdu da će njegovih dvoje mladih kolega - KBC Zagreb zamijeniti bolnicom u Klagenfurtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se dakle o suprugu koji je dječji kirurg, a njegova supruga je anesteziolog - što je dodatno teško jer su anesteziolozi najdeficitarnija struka u Hrvatskoj. I to do te je mjere deficitarna da postoji upit u određenim segmentima uopće korištenja anesteziologije kad je to potrebno", tvrdi Ante Zvonimir Golem, dopredsjednik Hrvatske liječničke komore. 

Dodaje - gotovo da nema pacijenta kojoj nije potrebna, pa ih treba sve više. Iz Udruge za promicanje prava pacijenata kažu: situacija je ozbiljna, može biti samo gore - operacije se već odgađaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odrazilo se to naravno i na pacijente koji nam se žale da im se otkazuju operacije, da im se otkazuje, da im se pomiče rok na više od dva - tri mjeseca nego što su bili upisani. I naravno da to stvara jedan određeni strah na pacijente koji ne znaju hoće li stvarno biti operirani", kazala je Jasna Karačić iz Hrvatske Udruge za promicanje prava pacijenata.

U Hrvatskoj je trenutačno oko 600 anesteziOloga, a svaki od njih u prosjeku ima 40 prekovremenih sati svaki mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo