U TIJEKU KONZULTACIJE / RTL u zagorskim općinama koje se spajaju. Vlada im obećala 100 milijuna kuna za poticaj

U Ministarstvu financija kažu da su u tijeku posljednje konzultacije s Europskom komisijom. Općina je 428, a cilj je do 2026. ukinuti njih 85 i spojiti poslove u 171

8.4.2022.
7:25
VOYO logo

Manje općina, načelnika, donačelnika i komunalnih redara. To je nešto o čemu slušamo već godinama, a sada to Vlada želi potaknuti poticajem od 100 milijuna kuna. 

Odluka je sada na lokalnim vlastima, a neke zagorske općine već su je donijele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlataru gravitira osam općina. Među njima i Konjščina. Već su spojili poslove turističke zajednice, a spremni su dijeliti i komunalce.

"Planiramo spajanje više toga od EU fondova do nekih komunalija pa poljoprivrednih redara. Naravno da je dobra ideja i trebaju ta dodatna sredstva. Međutim, teško je o tome pričati jer se o tome puno priča, a plan i program nisu objavljeni", kaže Jasenka Auguštan-Pentek (SDP), gradonačelnica Zlatara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TERITORIJALNI PREUSTROJ /

Reforma koju (ne)ćemo dočekati: 'Manji broj snažnijih općina mogao bi jeftinije provesti projekte'

Image
TERITORIJALNI PREUSTROJ /

Reforma koju (ne)ćemo dočekati: 'Manji broj snažnijih općina mogao bi jeftinije provesti projekte'

To bi značilo da će komunalna redarka Matea, koja trenutačno zapisuje da je nestala tabla s nazivom parka, obilaziti i grad Zlatar i Konjščinu. 

"Kao pojedinac ne mogu biti dostupna u isto vrijeme na dva mjesta, ali uz dobru organizaciju da se dosta toga napraviti", kazala je Matea Stažnik, komunalna redarka Grada Zlatara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napravio bi se dobar posao, smatra i načelnica Općine Konjščina. Sami si ne mogu puno toga priuštiti pa su ovakva suradnja i funkcionalno spajanje dobrodošli. 

"Ono što mi radimo tražimo još nekog da pripojimo jednog poljoprivrednog redara. Znači, tema koja je stvarno aktualna i imamo problem zapuštenog dvorišta. Nemamo sredstava sami za jednog redara pa onda barem pola s drugom Općinom da to riješimo zajedno", rekla je Anita Curiš Krok (SDP), načelnica Općine Konjščina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O spajaju s gradom Vukovarom, Općina Bogdanovci već dugo razmišlja, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji neke općine spremne su na funkcionalno, ali ne i na stvarno spajanje. Reforma lokalne i regionalne samouprave nedosanjani je san Mostovaca, čija je ministrica Uprave bila Dubravka Jurlina Alibegović.

U Ministarstvu financija kažu da su u tijeku posljednje konzultacije s Europskom komisijom. Općina je 428, a cilj je do 2026. ukinuti njih 85 i spojiti poslove u 171.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te dobre jedinice koje su se same ukinule ili spojile poslove, država bi mogla nagraditi s ukupno 100 milijuna kuna. Funkcionalno spajanje općine da, ali potpuno ne. Kaže načelnica Općine koja ima 3 i pol tisuće stanovnika, Anita Curiš Krok (SDP), načelnica Općine Konjščina.

"Mislim da je 100 milijuna kuna premalo, a o tome pričati bez porezne reforme koja će vidjeti koje su općine održive, a koje ne, mislim da do tada o tome ne možemo raspravljati", tvrdi.

Jedinice lokalne samouprave dvije bi godine zadržale ista sredstva iz proračuna koja su im bila na raspolaganju i prije spajanja, a dobit će i bonus na temelju uštede postignute u pet godina nakon spajanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo