orešković je pak podupire / Potpisi protiv kandidature Pusić za UN: 'Njezin svjetonazor ne može donijeti dobro čovječanstvu'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pero Ćorić tvrdi da govori ispred svih zastupnika Domoljubne koalicije kada kaže da ne podržava kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a

20.4.2016.
17:26
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Skupina zastupnika, potpisnika inicijative protiv kandidature Vesne Pusić za dužnost glavne tajnice UN-a, izvijestila je da su prikupili 21 potpis te su najavili da će dokument prevesti na engleski i druge jezike članica Vijeća sigurnosti te da će ga poslati njemu, Vladi i svima koji o tome odlučuju.

Image
imat će tehničku podršku /

Šef HDZ-a o Vesni Pusić: 'Ona je loš kandidat prošle Vlade i nije naš izbor, ali moramo biti civlizirani'

"Svjesni smo činjenice da ne možemo promijeniti njezinu kandidaturu niti joj je oduzeti, ali i činjenice da imamo odgovornost prema biračima da ukažemo da ona nema ni legalitet ni legitimitet", rekao je Pero Ćorić (HSP AS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da nastupaju u ime svih zastupnika Domoljubne koalicije jer, kako je rekao, nije nijednog sreo koji bi podupro Vesnu Pusić.

Ćorić je istaknuo da je Pusić predložila 'tehnička vlada lijeve gubitničke opcije Zorana Milanovića' te da zato nema legitimitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da je samu sebe predložila i u zakonskom vakuumu iskoristila na politički i pokvaren način mogućnost da ostane kao takav kandidat i danas se nalazi u nekakvoj svojoj kampanji za koju se pitam tko je financira", rekao je Ćorić.

Ponovio je kako 'nije suicidalan, ali bi prije ruku digao na sebe nego za Vesnu Pusić'. Po njegovim riječima, svi koji su potpisali peticiju misle na dobrobit Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobrobit nije da osoba koja je 2001. izjavila da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH bude glavna tajnica UN-a", istaknuo je Ćorić.

Željko Dilber (HDZ) rekao je kako Pusić neće nikada oprostiti izjavu da je rat na području RH nastao zbog krivih politika tadašnjeg vodstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stevo Culej nazvao je Vesnu Pusić 'reliktom loše prošlosti', optužujući je kako je cijelim svojim životnim radom i opredijeljenošću pridonosila podjelama u hrvatskom društvu pa zato ne može predstavljati cjelokupni hrvatski narod.

"Mjesto glavnog tajnika je za osobu koja pokazuje toleranciju i nepristranost, a političko djelovanje gospođe Pusić pokazuje da ima političke stavove koji često puta ne poštuju međunarodno priznate zakone i nema psihološke karakteristike koje se za to mjesto traže", rekao je demokršćanin Goran Dodig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ladislav Ilčić (Hrast) rekao je kako se svjetonazor Vesne Pusić protivi narodnom zakonu i ne može donijeti puno dobra čovječanstvu.

"Pusić ima velike šanse da postane glavna tajnica, ali njezine izjave da će štititi hrvatske nacionalne interese nije sukladna s njezinom retorikom", ocijenio je Ivan Kirin (HSP AS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da je procedura kandidature bila nekorektna, u trenutku tehničke vlade Milanovića, i bilo bi korektnije da je do kandidature došlo konsenzusom. Znalo se da slijede izbori. Moglo se sjesti, razgovarati, moglo je biti više kandidata", smatra potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš (HSP AS).

"Najviše je zastupnika koji su peticiju potpisali iz redova HDZ-a, cijeli klub HSP AS, HDS, Hrast, Milan Bandić 365, Mirko Rašković kao predstavnik srpske manjine", naveo je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što na sve to kaže premijer Tihomir Orešković, koji je kandidaturu podupro, Ilčić je odgovorio kako nitko od potpisanih nije član Vlade.  

"Ako je Vlada o čemu raspravljala, onda je to njihovo mišljenje. Ne znači da ću rušiti ovu Vladu ako se ne slažemo u svemu", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo