Obrazovanje u Zagrebu / RTL.hr od izvora iz Grada doznaje kako će izgledati uvođenje građanskog odgoja u škole!

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je najavio uvođenje građanskog odgoja u zagrebačke škole

31.8.2021.
19:02
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

"Idu aktivnosti s pripremama uvođenja građanskog odgoja u škole. Radi se o izvannastavnoj aktivnosti", rekao je Tomašević.

Rekao je i to da je gradski ured za obrazovanje poslao upit školama, da se vidi koliki je interes među učenicima za taj predmet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je točno Građanski odgoj i obrazovanje? Već se dugo u Hrvatskoj govori o tome da mladi nedovoljno poznaju političke i civilne procese u zemlji i globalno, te da s navršenih 18 godina, iako punoljetni, nisu osposobljeni za donošenje političkih odluka.

Cilj ovog predmeta je osposobiti učenike za aktivan i učinkovit građanski život, učiniti ih relevantnima pri promatranju političkih i društvenih zbivanja, što onda znači i da postaju odgovorni članovi razredne, školske, lokalne, nacionalne, europske i globalne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pred početak škole /

Gradonačelnik Tomašević: 'Uvodimo građanski odgoj i obrazovanje u škole. U vrtiće smo upisali 500 djece više'

Image
pred početak škole /

Gradonačelnik Tomašević: 'Uvodimo građanski odgoj i obrazovanje u škole. U vrtiće smo upisali 500 djece više'

RTL.hr doznao je detalje o građanskom odgoju. Prvo je program rada za nastavnike iz građanskog odgoja za osnovne i srednje škole u Zagrebu izradila radna skupina, a onda ga u lipnju odobrila Agencija za odgoj i obrazovanje.

Dotični program rada morao je biti u skladu s Nacionalnim kurikulumom koji se odnosi na tu temu. Program se sastoji od četiri ciklusa, kojima pokriva od 5. razreda osnovne do kraja srednjih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu je precizirano kakav je metodički okvir rada, što se treba postići kroz te godine tog predmeta i, konačno, za što učenici postaju sposobni, kompetentni, i to nakon svake obrađene cjeline.

Informaciju, koju je poslao Gradski ured za obrazovanje, o uvođenju građanskog odgoja, škole su sada dužne dalje podijeliti na svojim internetskim stranicama i drugim načinima komuniciranja s učenicima i roditeljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradski ured bi svakako bi sretniji kad bi škole motivirale učenike, nastavnike, roditelje na odabir učenika ovog predmeta.

U školama započinje ispitivanje interesa učenika, učitelja i nastavnika za građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost u školskoj godini 2021./2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljniji podaci o broju škola, uključenih učenika, učitelja i nastavnika bit će objavljeni početkom listopada, čim prođe zakonski rok za donošenje školskog kurikuluma za novu školsku godinu.

Učiteljima i nastavnicima za ovaj predmet organizirat će Gradski ured za obrazovanje u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo