Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
O SMJENI SAZNALA IZ MEDIJA

Rusak sazvala sjednicu saborskog odbora zbog smjene Povjerenstva za neprofitne medije

Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gordana Rusak za ponedjeljak je sazvala sjednicu na koju će pozvati ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kako bi objasnio odluku o smjeni Stručnog povjerenstva za neprofitne medije

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Hina/ 29.1.2016. u 16:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gordana Rusak za ponedjeljak je sazvala sjednicu na koju će pozvati ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kako bi objasnio odluku o smjeni Stručnog povjerenstva za neprofitne medije. 

Image
SMJENA POVJERENSTVA ZA NEPROFITNE MEDIJE

Ministarstvo kulture stalo u obranu Hasanbegovića: 'Sve što je učinio je u skladu s ovlastima'

Hasanbegović je to povjerenstvo smijenio u srijedu, a mediji su izvijestili kako smijenjeni članovi tvrde da ih je ministar o tome obavijestio poštom, bez dodatnog obrazloženja.

Rusak o smjeni Povjerenstva saznala iz medija

Rusak je pak novinarima u Saboru kazala kako je o smjeni Povjerenstva saznala iz medija te očekuje da će ministar na sjednici Odbora obrazložiti svoju odluku. 

"O toj sam odluci doznala iz medija, ne znam detalje i upravo sam zato sazvala sjednicu, da ministar dođe i da razgovaramo o tome. Uvijek se zalažem za dijalog, uvjerena sam da ministru neće biti problem doći na sjednicu i objasniti nam svoje motive", kazala je Rusak i dodala kako Odbor ne može ukinuti Hasanbegovićevu odluku, ali će nakon rasprave donijeti svoj stav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rusak kaže da o sazivanju Odbora nije razgovarala s HSLS-om, u čijem je klubu, kao ni s drugim klubovima vladajuće većine niti kolegama iz Odbora. "To je moje pravo kao predsjednice Odbora, nisam morala pitati mišljenje drugih članova", rekla je Rusak i dodala kako je riječ o demokratskoj proceduri kroz koju će se iskristalizirati stav Odbora. 

Oporba traži sazivanje zajedničke sjednice odbora za kulturu i medije

Potpredsjednica Odbora Sabina Glasovac (SDP) potvrdila je da su članovi Odbora za kulturu, ali i Odbora za medije iz stranaka koalicije Hrvatska raste zatražili sazivanje zajedničke sjednice na temu smjene Stručnog povjerenstva za neprofitne medije. 

Upravo se čita

"Da, išla je inicijativa prema predsjednicima odbora da sazovu sjednicu na kojoj je prijedlog da se pozove ministar Hasanbegović, kako bi obrazložio odluku kojom je promptno smjenio Povjerenstvo bez obrazloženja i evaluacije njihova rada na temelju koje bi to možda i mogao učiniti. Sve je to čudnije kad znamo da u listopadu 2016. istječe mandat povjerenstva, a odbori su prava mjesta da progovorimo o toj temi", kazala je Glasovac. 

Predsjednik Odbora za medije Andrija Mikulić (HDZ) potvrdio je da ga je na tu temu zvao potpredsjednik Odbora SDP-ov Nenad Stazić, te najavio da će se sa Stazićem ponovo čuti, ali ne vidi razloga za sazivanje takve sjednice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mikulić ne vidi razloga za sazivanje sjednice

"Ne vidim razloga za sazivanje sjednice, jer je ministar postupio na temelju zakonskih ovlasti. Kako to da nitko nije dizao buku kad je smjenjivan ravnatelj i članovi vijeća HRT-a, a sada se diže buka kada je ministar donio odluku na temelju zakona i nižih akata", pita Mikulić. 

Kolegama iz oporbe poručio je kako postoje poslovničke mogućnosti da sami sazovu sjednicu, budući da odbore, po saborskom Poslovniku, uz predsjednika, može sazvati i trećina članova. 

"Ne namjeravam rušiti autoritet predsjednika Odbora, ali sjednica će biti održana na ovaj ili onaj način", uzvraća Stazić.

Dodao je kako će tražiti da ministar Hasanbegović dođe na sjednicu i obrazloži zašto je smijenio Povjerenstvo, odnosno da kaže "zašto stručni ministar stručne vlade ruši stručno povjerenstvo prije isteka mandata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Hina/ 29.1.2016. u 16:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba