HRVATI ZASAD SIGURNI / Rusi bi rublje, ali Hrvatska ima LNG terminal na Krku: 'S nama žele surađivati svjetski igrači'

U Europi priča o plinskoj neovisnosti Rusiji nikada nije bila aktualnija. Hrvatska po tom pitanju može odahnuti zahvaljujući LNG terminalu na Krku

4.4.2022.
21:30
VOYO logo

Danas su ga posjetili hrvatski i slovenski ministri gospodarstva jer Slovenci koji ovise o ruskom plinu, s terminala u Omišlju žele zakupiti dio svojih potreba.

Na 280 metara dugom terminalu razgovara se o poslu ključnom za slovenski predah od nabavke ruskog plina. S terminala u Omišlju žele podmiriti trećinu godišnjih potreba pa je suradnja s Hrvatskom izgledna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Objavit će natječaj za 300 milijuna kubnih metara tijekom godine i Slovenija je jako zainteresirana biti dijelom tog dogovora", kaže slovenski ministar gospodarstva, Jernej Vrtovec. 

Image
rat energentima /

Putin prestrašio Europu da će ruski plin plaćati rubljima, danas to odgodio. Štern kaže: 'Banku je pretvorio u mjenjačnicu'

Image
rat energentima /

Putin prestrašio Europu da će ruski plin plaćati rubljima, danas to odgodio. Štern kaže: 'Banku je pretvorio u mjenjačnicu'

Prije otvaranja ovog terminala plin je do Hrvatske mogao samo plinovodima iz Mađarske ili Slovenije, a sada ga brodovi u tekućem stanju tu dovoze iz cijeloga svijeta. Godišnji kapacitet od 2.6 milijardi kubnih metara zakupljen je do 2027.-e, ali većina plina ostaje u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše tržište, sektor stanovništva, sektor poduzeća, izgradnjom ovog terminala koji je zasigurno najveći energetski projekt u Republici Hrvatskoj u proteklih 30 godina dobilo je sigurnu alternativnu dobavu plinom za Republiku Hrvatsku i to nitko ni na koji način ne može sporiti“, smatra ministar gospodarstva, Tomislav Ćorić.

Radi se s najvećim svjetskim igračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija s Rusijom demantirala je protivnike ovog projekta kojih svojevremeno nije manjkalo, a za koje ministar Ćorić kaže da su na priči o LNG-u izgradili svoje političke karijere. Treba reći da se gotovo 95 posto prirodnog plina koji je isporučio ovaj terminal koristi u Hrvatskoj, a uskoro će se ići i u širenje kapaciteta.

I tu Slovenci, potpuno ovisni o ruskom plinu, vide svoju šansu. I ne samo oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo s Plinacrom odradili određena testiranja sustava i vrlo vjerojatno ćemo ubrzo tržištu ponuditi određen dio proširenog kapaciteta, za nešto ozbiljnije ipak treba nešto malo više vremena i trenutno mi imamo upite s raznih strana", kaže direktor LNG Hrvatske, Hrvoje Krhen

I inače dobar interes za plinom iz Omišlja, posljednjih mjesec i pol značajno se pojačao. Ali Hrvatska se ne mora brinuti, za domaće potrebe na Krku ga ima dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo