posljedice rata i kod nas / Rusiji sankcije, radnicima u Hrvatskoj otkaz. Zbog navale Rusa na cijepljenje, Aeroflot uveo čak posebnu avio liniju. Sad od svega ništa

Zrakoplovni stručnjak Tonči Peović kaže da će trebati godine da se sve normalizira. Jedini izlaz Rusa u svijet sad su Srbija i Turska

28.3.2022.
19:20
VOYO logo

Od 27. veljače avioni ruske Aeroflot ne lete. Jedan je sletio u Zagreb i minimalno petero zaposlenika ostalo je bez posla. U zagrebačkoj poslovnici ostao je samo jedan zaposlenik. 

Zbog sankcija ruske avio kompanije ne lete u Europu, a Zagreb je tako ostao bez turista koji su početkom godine bili prvi po noćenjima i dolascima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov primarni razlog dolaska je bilo cijepljenje. Međutim, u razgovoru s djelatnicima upravo Aeroflota u Zagrebu smo dobili informacije kako su većina gostiju, koji su bili u Zagrebu zbog cijepljenja i na Adventu, odlučili se vratiti u Zagreb i bolje ga istraživati.

Image
imaju i popis... /

Kremlj: Sve zemlje koje uvode sankcije Rusiji de facto neprijateljske

Image
imaju i popis... /

Kremlj: Sve zemlje koje uvode sankcije Rusiji de facto neprijateljske

Zbog navale Rusa na cijepljenje u Zagrebu, Aeroflot je čak uveo i posebnu liniju Moskva-Zagreb. U siječnju su ostvarili 13.900 noćenja, u veljači 8900, da bi ovaj mjesec to palo na 3000 noćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je pitanje dana kad će Aeroflot podijeliti otkaze kaže predsjednik Udruženja zračnog prometa pri HGK Tonči Peović.

"Bila je očekivana informacija. Prema svim predikcijama, za očekivati je da će trebati dugi niz godina, nakon normalizacije situacije, da se zračni promet u Rusiji vrati u normalnu. Trebat će pravne bitke da se sve skupa normalizira, kaže Peović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija, kaže, ima oko 700 putničkih aviona, od toga 520 u leasingu. Putinovom odlukom su nacionalizirani, pa su leasing kuće izgubile oko 13 milijardi eura. Neće im to pomoći jer ne smiju letjeti, a jedini izlaz u svijet Rusima su Turska i Srpska aviokompanija. 

"Neće imati rezervne dijelove za održavanje niti u domaćem prometu tih aviona. Pitanje što će biti s posadama. U međunarodnom prometu, ako ne lete, izgubit će pravo na slotove koje će preuzeti druge kompanije", kaže naš sugovornik 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu Rusi jedini koji ne dolaze u Zagreb. I mnogi Amerikanci, dobri potrošači,  zbog rata u Ukrajini, otkazuju rezervacije u travnju.

"To je za Zagreb izuzetno bitno tržište s obzirom na to da su prije pandemije bili prvi po broju noćenja nekoliko tih zadnjih najjačih zagrebačkih turističkih godina. Očekivali smo da će se trendovi s američkih tržišta vraćati, ali ovaj čas zbog situacije nije izvjesno", kaže direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo pandemija, a zatim rat i sankcije Rusiji, sve to moglo bi dovesti do novog povećanja cijena avio karata.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo