ANDREJ NESTERENKO / Ruski veleposlanik pozvan u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog aneksije ukrajinskog teritorija

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Zapadne vlade i Kijev rekli su da su referendumi kršenje međunarodnog prava te da su bili prisilni i nereprezentativni

3.10.2022.
20:57
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Državna tajnica za EU poslove hrvatskog MVEP-a Andreja Metelko-Zgombić pozvala je u ponedjeljak ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Andreja Nesterenka kako bi mu izrazila prosvjed zbog "protupravne aneksije" četiri ukrajinske pokrajine - Donecka, Luhanska, Zaporižja i Hersona, priopćio je MVEP.

"Državna tajnica istaknula je da Republika Hrvatska ne priznaje i nikada neće priznati aneksiju navedenih pokrajina te je od Ruske Federacije zatražila poništenje takvog protupravnog čina i povlačenje svih ruskih vojnih snaga i opreme s cjelokupnog državnog područja Ukrajine", navodi se u priopćenju hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je u petak aneksiju četiriju regija, nakon što je Rusija održala referendume u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade i Kijev rekli su da su referendumi kršenje međunarodnog prava te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Metelko-Zgombić je "naglasila da Republika Hrvatska smatra da je navedenim činom ugrožen međunarodni poredak utemeljen na poštivanju prava i da su prekršena temeljna prava Ukrajine na neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost, kao temeljnih načela ugrađenih u Povelju UN-a", dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je također odbacila ruske nuklearne prijetnje kao neprihvatljive, istaknuvši da će ruska mobilizacija i pokušaj prisvajanja dijelova Ukrajine dovesti do eskalacije rata, gubitka ljudskih života i uvođenja novih restriktivnih mjera EU-a zbog ruskih postupaka, stoji u priopćenju MVEP-a.

Državna je tajnica ponovila hrvatsku prednost neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine u međunarodno priznatim granicama uz pravo Ukrajine na obranu od ruske agresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je i solidarnost Hrvatske s Ukrajinom, kao i odlučnost da je nastavi podržavati, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo