NEVOLJE U DOMOVINSKOM POKRETU

Ruža Tomašić: 'Ne dam svoj mandat Pauletiću, idem u Sabor'

​Dvojba mora biti riješena prije konstituirajuće sjednice odlukom Tomašić ili Mandatno-imunitetnog povjerenstva

Image
Foto: PIXSELL/Facebook
Vijesti.hr/ 18.7.2020. u 21:21

Ruža Tomašić, koja je odlučila osvojeni saborski mandat staviti u mirovanje na godinu dana te ga po odluci Hrvatske konzervativne stranke prepustiti Marku Milanoviću Litri koji je osvojio 19 glasova, pozvala se na članak 42. stavak 3. Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor.

Image
Nositeljica u 10. izbornoj jedinici

Ruža Tomašić: 'Vjerujem da ćemo imati 24 ili 25 mandata. Nije nam cilj ući u Sabor da dižemo ručice'

Image
Nositeljica u 10. izbornoj jedinici

Ruža Tomašić: 'Vjerujem da ćemo imati 24 ili 25 mandata. Nije nam cilj ući u Sabor da dižemo ručice'

I Robert Pauletić odmah je Večernjem listu poslao odluku Hrvatskog sabora o vjerodostojnom tumačenju te odredbe iz koje proizlazi da prednost imaju preferencijski glasovi, a ne odluka stranke, a on ih je osvojio 19,79 posto. Dvojba mora biti riješena prije konstituirajuće sjednice odlukom Tomašić ili Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Spomenuto tumačenje 2017. tražio je MIP, ali je Odbor za zakonodavstvo pod predsjedanjem Dražena Bošnjakovića (HDZ) tada predložio Saboru da odbije zahtjev jer članak 42. stavak 3. ZIZHS-a “nedvojbeno određuje da se na određivanje zamjenika zastupnika primjenjuju odredbe o preferencijskom glasovanju”, a tek ako na listi nema takvog kandidata, onda zamjenika određuje stranka kojoj je pripadao zastupnik kojem mandat miruje.

Tada je HDSSB odlučio da Josip Salapić u Saboru bude zamjena Branimiru Glavašu koji je mandat stavio u mirovanje iako su preferencijski Vladimir Šišljagić i Dinko Burić imali prednost. Glavaš je tu dvojbu riješio i prije odluke o tumačenju uz riječi “neće pučisti uzeti moj mandat”.

I Tomašić zna za taj slučaj, ali stručnjaci su joj rekli kako se to odnosi na izbor kandidata unutar iste stranke na koalicijskoj listi pa bi preferencijski glasovi bili odlučujući da je Pauletić član HKS-a, ali on je član Domovinskog pokreta. A prva rečenica spomenute odredbe je izričita: “Zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više stranaka zamjenjuje neizabrani kandidat s te liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje.” I tek iza nje slijedi rečenica da se na odgovarajući način primjenjuju odredbe o preferencijskom glasovanju.

Kako u njezinoj stranci više nitko nije prešao preferencijski prag, Tomašić zaključuje kako HKS određuje njezina zamjenika te se poziva i na koalicijski sporazum s Miroslavom Škorom po kojem je to dogovoreno. Međutim, kako iz tumačenja proizlazi da zakon daje prednost preferencijskim glasovima, Pauletić i zbog svojih birača ne dvoji kako treba postupiti.

U povodu slučaja "Glavaš" Robert Podolnjak kao Mostov član Obora za Ustav pisao je mišljenje Odboru za zakonodavstvo, u kojem je istaknuo kao preferencijski glasovi na svim listama, stranačkim, nezavisnim i listi stranke brisane iz registra, imaju prednost pa stoga nema logičkog uporišta kako jedino za koalicijske liste stranka određuje zamjenika bez obzira na preferencijske glasove. Podolnjak je jučer dodao kako drži da se to odnosi i na ovaj slučaj iako i sam kaže: ''Sporna odredba je vrlo loše napisana. S tim da je rješenje te dvojbe važno s obzirom na to da je riječ o konstituirajućoj sjednici''.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo je 2019., kad je Ivan Vilibor Sinčić postao europarlamentarac, u odluci napisalo da temeljem članka 42. stavka 3. “zastupnika u Hrvatski sabor, ako nema preferencijskih glasova, određuje politička stranka” zastupnika kojem je mandat prestao ili miruje.

Na naknadno pitanje što ako se i nakon dodatnih konzultacija njezino tumačenje ispostavi spornim, Riža Tomašić je Večernjem listu rezolutno rekla: ''U tom slučaju vraćam se u Hrvatski sabor, ne dam svoj mandat i prekidam svoj mandat u EP-u''.

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

Vijesti.hr/ 18.7.2020. u 21:21

Više s weba

Pročitajte još

Image
plaža šunj

Dubrovački nudisti na mukama, kupači u badićima im uzurpirali plažu: 'Što bi bilo da se skinem gol?'

Više s weba