NE ŽELE IH SLUŠATI / S Cresa, iz Koprivnice, Trogira... Pomoćnici u nastavi prosvjedovali pred prozorom premijera Plenkovića. Najavljuju i štrajk

I dok je jedne prosvjede uspio ugasiti, premijeru su pod prozor stigli nezadovoljni pomoćnici u nastavi.

26.4.2022.
18:45
VOYO logo

Za oko 2 tisuće kuna na mjesec pomažu djeci s poteškoćama, a da bi nastavili, došli su po pomoć za sebe.

"Oni su djeca s posebnim potrebama i na njihova stanja mijenjati osobu za koju se vežu toliko često jer ta osoba nema uvjete za rad, neadekvatno je plaćena, podcijenjena, nije dobro za djecu", kaže pomoćnica u nastavi s Cresa, Natalija Marelić Tumaliuan.

"Da imamo veću plaću, siguran posao, da nas preko ljeta ne isključuju, da ne idemo na biro", smatra Lucija Knor, pomoćnica u nastavi iz Koprivnice. 

Image
'ZAPOSLENICI DRUGOG REDA' /

Pomoćnici u nastavi sutra prosvjeduju u Zagrebu, traže ista prava kao profesori: 'Gotovo žive u školi, a nisu zaposlenici'

Image
'ZAPOSLENICI DRUGOG REDA' /

Pomoćnici u nastavi sutra prosvjeduju u Zagrebu, traže ista prava kao profesori: 'Gotovo žive u školi, a nisu zaposlenici'

Ne mogu biti zaposleni na neodređeno, njihovi ugovori prestaju kada završi nastavna godina. Plaćeni su 25 kuna po satu, a nekad i manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sramota me reći, ali ja kao da volontiram. Dok platim gorivo, sebi marendu, za dvije i pol tisuće kuna računajte koliko ostane za život", tvrdi pomoćnica u nastavi iz Trogira, Zorica Radić.

"Da se naša plaća podigne za 50 posto i dalje je ispod prosjeka, da se digne za 100 posto i dalje je za 100 kuna ispod učiteljske plaće", tvrdi Danica Salvaro, pomoćnica u nastavi iz Rijeke. 

Bez njih djeca s poteškoćama ne bi mogla biti uključena u nastavu, pa uključeni u obrazovni sustav žele biti i oni. Njihov status nije se promijenio 15 godina, više ne žele čekati.

"Ako u skorije vrijeme ne dođe do pomaka po pitanju jednakosti, imali smo dva prosvjeda, tada idemo u štrajk. Pitamo ih mogu li bez nas i tko će nas zamijeniti", pita se predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi Pun-Hr, Iva Tadić.

Podršku su im došli dati roditelji i djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ovi ljudi odustanu tko će biti podrška našoj djeci. Tko? -Ministri, državni tajnici, savjetnici, državni službenici ili saborski zastupnici", objašnjava Suzana Rešetar, dopredsjednica Udruge Sjena. 

"Bez njih mi ne možemo ništa tražiti u školi, oni su zakinuti u svemu, jedva tko to hoće raditi jer plaće su nikakve, prava nikakva. Ja volim Marka, da voli Marka", kažu Celija i Lana Saraf iz Zagreba. 

"Ona mi jako puno znači u svim predmetima, da nema moje asistentice ja bih pao razred, ma sve razrede", tvrdi Teo Popić iz Zagreba. 

Koeficijenti, puno radno vrijeme, prijava na neodređeno - od borbe za svoja prava neće odustati, svojih 13 zahtjeva predali su Vladi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo