novi slučaj na visu / S jahte češkog bogataša istresli fekalije u luku u Komiži, prekipjelo gradonačelnici: 'To je nedopustivo!'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Volim Komižu Andro Žuanić

Novi incident s fekalijama u Jadranu, ovog puta na Visu

27.8.2019.
11:56
Ivo Cagalj/PIXSELL/Volim Komižu Andro Žuanić
VOYO logo

Ovoga puta posada češke jahte Liz Mary ispustila je fekalije u more u komiškoj luci, što je jedan mještanin sinoć fotografirao i objavio na Facebooku, na stranici Volim Komižu.

Prema pisanjima nekih medija, vlasnik jahte vrijedne oko 3,5 milijuna eura je češki bogataš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirala je gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević.

"Pa to je nedopustivo! Ustat ćemo se protiv toga i spriječiti da se to kod nas događa na sve moguće načine. Kako se to dogodilo na pomorskom dobru, mi kao Grad ni komunalno redarstvo doduše nismo nadležni, ali ja sam još sinoć poslala obavijest koncesionaru i Lučkoj kapetaniji", rekla je gradonačelnica Ivčević za portal Morski.hr, čiji su novinari za komentar pitali i lučkog kapetana Damira Radicu koji ih je uputio na nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncesionar za obavljanje lučke djelatnosti, Nautički centar Komiža poslao je sljedeće priopćenje: 

“Nautički centar Komiža d.o.o dugogodišnji je koncesionar za obavljanje lučkih djelatnosti u Luci Komiža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest o ispuštanju crnog tanka u Luci Komiža  koju ste objavili je možda senzacionalistička za medije, no nažalost ovakvo bahato i provokativno ponašanje nautičara učestalije je tijekom turističke sezone  a sa istim problemom ne sumnjam,  susreću se svi koncesionari u lukama i sidrištima duž Jadranske obale.

Ovlaštenik koncesije  a sve prema ugovornim obvezama sa davateljem koncesije ima brojne obveze u smislu provođenja reda, zaštite koncesioniranog  područja no ne i zakonske ovlasti za takvo postupanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj incident idealna je prilika da  se putem medija ukaže na gorući problem kako bi se nadležne institucije aktiviralo u izmjenama zakonske regulative i davanju većih ovlaštenja koncesionarima u provođenju hitnih mjera za naplatu kazni za utvrđene prekršaje i to bez vremenskog odmaka.

Nažalost, takva mogućnost nije predviđena u sadašnjim zakonskim okvirima te je prijava prekšaja nadležnoj Lučkoj kapetaniji jedina mjera koju možemo poduzeti, no zajednički cilj bi nam trebao biti osiguranje većih ovlasti koncesionara u identifikaciji počinitelja i naplati pripadajućih kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za konkretni slučaj navodim da je pravovremeno prijavljen nadležnoj Lučkoj kapetaniji, Ispostva Komiža za daljnje provođenje sankcija", poručila je direktorica Brigita Fiamengo.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo