Što se uopće čekalo? / S novom godinom JMBG odlazi u povijest. Objašnjavamo što točno znači tih 13 znamenki

Od tada se ionako rijetko koristi, nema ga više niti na jednom novijem dokumentu, a ako ste ga zaboravili i zatreba vam, nije ga tako lako niti doznati

16.10.2021.
9:00
VOYO logo

S novom godinom JMBG odlazi u povijest.  Jedinstveni matični broj građana, još je prije 20 godina ispustio riječ jedinstven, a prije 10 je i prestao biti jedinstven, uvođenjem OIB-a. 

Od tada se ionako rijetko koristi, nema ga više ni na jednom novijem dokumentu, a ako ste ga zaboravili i zatreba vam, nije ga tako lako niti doznati. Irena Pirjać.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se beba rodi, automatski dobiva matični broj građanina, zvan JMBG. 13 znamenki koje pamte rijetki.

Uvođenje OIB-a potisnulo je korištenje JMBG-a. Oba su broja identifikacija građana. Mnogi ih miješaju. Ali razlika je velika, OIB je puno sigurniji. Iako ga je teško doznati jer ga u novim dokumentima više nema, kada pogledate nečiji JMBG, možete jako puno znati o toj osobi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih sedam znamenki označava datum i godinu rođenja. Sljedeće dvije kriju regiju u kojoj je osoba rođena. Pa slijedi redni broj osobe unutar datuma i regije rođenja, te spol. A zadnja je znamenka kontrolna. 

Budući da već 11 godina, otkad je uveden OIB, više nitko i ne traži JMBG, osim možda u banci, čudi što nije ukinut ranije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Nove godine građani više neće imati nedoumice koji broj što znači. Nakon skoro pola stoljeća, matični broj građanina postaje povijest. 

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo