neuobičajena zima / S Novom godinom stiže zima: kakvo nas vrijeme očekuje na dočeku?

Godina koju klimatolozi već sada proglašavaju ekstremno toplom, završit će potpuno suprotno - hladnije od prosjeka

29.12.2015.
19:19
VOYO logo

Godina koju klimatolozi već sada proglašavaju ekstremno toplom, završit će potpuno suprotno - hladnije od prosjeka. 

Prosinac nas je počastio temperaturama koje su na obali išle i do 20 stupnjeva pa smo nekako zaboravili na zimu koja doslovno stiže preko noći i - to novogodišnjoj noći kada će velik broj građana biti izvan svojih domova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevladavat će vrlo hladno, ali suho vrijeme. Na grafikonu možemo vidjeti - prikazana je dnevna temperatura u Zagrebu u prosincu. Narančasta krivulja je ovogodišnja temperatura, njen crveni završetak je prognoza za iduće dane, dok je bijela krivulja prosjek. Vidimo da smo većinu dana ovoga mjeseca bili iznad prosjeka, u nekim trenucima i znatno iznad prosjeka. No sada, stiže ovaj jak pad temperature.  

Image
Foto: Screenshot RTL
Image
Foto: Screenshot RTL

Dnevna temperatura u Zagrebu u prosincu

Vrhunac hladnoće očekujemo baš u novogodišnjoj noći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nizinama kopna temperatura će biti između vrlo hladnih -9 i -3. U gorskim predjelima i ispod -10. Bit će pretežno vedro, bez oborina, samo ponegdje uz sumaglicu i maglu. Na moru vedro ili najviše malo oblačno, ali također hladno. Temperatura na sjeveru oko nule, u Dalmaciji 2 do 6, 7, 8. Bura će gotovo pa potpuno oslabjeti, što je dobra vijest jer neće još pojačavati taj dojam hladnoće.

Image
Foto: Screenshot RTL
Image
Foto: Screenshot RTL

Ubrzo u stvari, ponegdje ga može biti već i danas. Večeras i sutra, malo snijega je moguće u Gorskom kotaru i Lici. Onda slijedi nekoliko dana stanke od oborina. Nakon toga, u subotu se nazire novo naoblačenje, snijeg stiže u večernjim satima, a osim u gorju, moguć je i u nizinama. Onda u nedjelju i ponedjeljak očekujemo ga posvuda na kopnu, barem malo, a moguć je i ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije i Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot RTL
Image
Foto: Screenshot RTL

Pogledajmo još o kojim je količinama riječ. U unutrašnjosti Istre i Dalmacije te u Slavoniji lokalno je moguće od jednog do 5 odnosno jednog do deset centimetara. U Središnjoj Hrvatskoj više, pokrivač bi ponegdje mogao dosegnuti i 20 centimetara, osobito prema jugu regije, prema Karlovcu, dok se najviši pokrIvač očekuje, naravno, u Gorskom kotaru i Lici, između 20 i 70 centimetara. 

Image
Foto: Screenshot RTL
Image
Foto: Screenshot RTL

Vrijeme za doček

Za sve one koje zanima malo dugoročnija prognoza, unatoč ovom zahladnjenju, još uvijek je, prema više, različitih modela, veća vjerojatnost da će siječanj i veljača biti topliji od dugogodišnjeg prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, jedna neuobičajena zima...

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo