Škare-Ožbolt za večernji / 'S obzirom na presudu na 20 godina zatvora u Šibeniku, Hrvatska bi mogla tražiti Mladićevo izručenje'

Image
Foto: AP

'Presudu temeljem koje je osuđen na 20 godina zatvora u Šibeniku Ratko Mladić može prihvatiti ili tražiti ponovno suđenje, a što se tiče ostalih postupaka, Hrvatska bi mogla tražiti njegovo izručenje', poručila je Škare-Ožbolt

24.11.2017.
8:33
AP
VOYO logo

Dio analitičara je zamijetio da sudac Alphons Orie, objavljujući sažetak presude među članovima sveobuhvatnog udruženog zločinačkog pothvata, nije spomenuo bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Izostavljen je i živući bivši čelni dvojac srbijanske tajne službe, Jovica Stanišić i Franko Simatović, koji su sve do zadnje izmjene optužnice 2011. bili članovi UZP-a, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, neki su se uhvatili za rečenicu u kojoj je sudac Orie rekao kako je Ratko Mladić bio 'u izravnom kontaktu s članovima vodstva Srbije i članovima glavnog stožera vojske Savezne Republike Jugoslavije kako bi osigurao zadovoljenje vojnih potreba Vojske Republike Srpske'.

Pravni laici drže da osuda Mladića i citirano utvrđenje suda u Haagu omogućuju ponovno pokretanje revizije tužbe za genocid protiv Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv Mladića se u RH i dalje vodi suđenje i dvije istrage

Bivša ministrica pravosuđa, odvjetnica Vesna Škare-Ožbolt, na upit Večernjeg lista je 'pokopala' nade potonjih o reviziji tužbe BiH za genocid protiv Srbije:

"Prošli su rokovi za reviziju još u veljači ove godine, a i da je revizija moguća, problem bi bio što i presuda protiv Ratka Mladića nije pravomoćna, a pitanje je kad će to i postati", obrazlaže Škare-Ožbolt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na nezadovoljstvo hrvatskih građana zbog činjenice da sud u Haagu nije obuhvatio i optužbe protiv Mladića zbog zločina u Hrvatskoj,  postoji li mogućnost da nakon pravomoćnosti presude u Haagu Hrvatska ipak procesuira Ratka Mladića i zbog tih zločina.

"Presudu temeljem koje je osuđen na 20 godina zatvora u Šibeniku Ratko Mladić može prihvatiti ili tražiti ponovno suđenje, a što se tiče ostalih postupaka, Hrvatska bi mogla tražiti njegovo izručenje", odgovorila je Škare-Ožbolt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo